Sałatka z młodymi ziemniakami i fasolką szparagową. Sezonowo od A do Z

 

Uwielbiam letnie sałatki z sezonowymi warzywami. Są wspaniałym posiłkiem, który szybko można przygotować nawet w gorące dni. Sprawdzają się jako danie główne albo dodatek do większego obiadu w ogrodzie, dla rodziny i przyjaciół. Doskonale łączą się z jedzeniem z grilla – mięsem, rybami lub owocami morza.
Sałatka z ziemniakami i zieloną szparagową fasolką pochodzi z francuskiego Piemontu i jest tam bardzo popularna podczas letnich branczów. U nas też weszła na stałe do letniego menu.

 

 

2 jajka ugotowane na twardo
300 g młodych ziemniaków
1/2 łyżki soli
350 g fasolki szparagowej
czarne oliwki
1 łyżka posiekanej natki pietruszki
1 łyżka  szczypiorku, posiekanego

sos winegret
70 ml oliwy EV
2 łyżki  soku z cytryny
2 łyżki  octu  z białego wina
2 ząbki czosnku
½ łyżeczki soli
½ łyżeczki świeżo zmielonego czarnego pieprzu

 

 

Przygotuj jajka na twardo. Włóż jajka do garnka i zalej wodą, zagotuj. Gotuj przez 1 minutę i natychmiast zdejmij garnek z ognia. Przykryj i odstaw na 10 minut. Ostrożnie wyjmij jajka z wody i opłucz je pod zimną wodą. Po ostygnięciu obierz jajka pod bieżącą zimną wodą i pokrój na ćwiartki.

Pokrój małe ziemniaki na pół lub na ćwiartki, jeśli są większe. Umieść je w dużym garnku i zalej wodą. Dodaj  sól i zagotuj na średnim ogniu. Gdy woda się zagotuje, zmniejsz ogień do średniego i gotuj na wolnym ogniu przez około 15 minut, aż ziemniaki będą miękkie, ale nie rozgotowane. Wyjmij łyżką cedzakową do miski. Dodaj do tej samej wody fasolkę szparagową, pokrojoną na pół i gotuj przez 5 – 10 minut, aż fasola będzie chrupiąca. Natychmiast odcedź ją na sicie i przenieś do dużej miski z lodowatą wodą. Ma to na celu zatrzymanie procesu gotowania i zachowanie jasnozielonego koloru fasoli.

Przygotuj winegret. W słoiku wymieszaj oliwę, sok z cytryny, ocet, przeciśnięty przez praskę czosnek, musztardę Dijon, sól i czarny pieprz. Dobrze wstrząśnij, aby połączyć.
Do miski włóż natkę i szczypiorek i wymieszaj z około połową ilości winegretu. Dodaj ugotowane ziemniaki, fasolkę szparagową , oliwki i wymieszaj. Na wierzch połóż ćwiartki jajek i skrop pozostałym dressingiem. W razie potrzeby dopraw do smaku solą i pieprzem.

Sałatka staje się jeszcze lepsza po 24 godzinach, gdyż wchłania smak sosu. Przechowuj ją w lodówce.

Przygotowałam tę sałatkę podczas naszego gotowania z Konwaliami w kuchni. Motywem przewodnim naszego czerwcowego spotkania była fasolka szparagowa.

10 thoughts on “Sałatka z młodymi ziemniakami i fasolką szparagową. Sezonowo od A do Z

  1. Pyszna! Lubimy ją bardzo i często gości na naszym stole.
    Dziękuję za fasolkowe spotkanie.

  2. Wędrowki po kuchni

    Na moją fasolke z ogrodu jeszcze chwilkę muszę poczekać, ale to fajna i smaczna propozycja 🙂

    • Wędrowki po kuchni, hoduję tylko zioła, więc kupuję warzywa u zaprzyjaźnionych rolników.
      Sałatka jest pyszna.

  3. Swietny pomysl na wiosenna salatke, nie myslalam, zeby dodac do salatki jajko, wybrobuje : )

  4. Wygląda wspaniale. Lubię sałatki ziemniaczane z różnymi dodatkami I sosami.

  5. Teraz mamy bardzo fajny sezon na różne pyszności, dlatego trzeba to wykorzytsać

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Wyrażam zgodę na przetwarzanie adresu e-mail podanego przy rejestracji na stronie http://kuchennymidrzwiami.pl przez Annę Kamińską w celach marketingowych, w tym również w celu marketingu bezpośredniego. Wiem, że w każdej chwili będę mógł wycofać zgodę.