Małosolne szparagi i ogórki w jednym słoju

 

 

Kiszone w lekkiej solance ogórki i szparagi to sposób na zachowanie ich dobrych właściwości i wzbogacenie o dodatkowe walory smakowe. Podstawą są dobrej jakości warzywa. Moje pochodzą z uprawy od Majlertów i kupuję je rano tuż po zbiorze z pola. Bardzo polecam taki zestaw z jednego słoja.
Uwielbiam małosolne ogórki i szparagi!

1 kg dobrych świeżych ogórków
1 pęczek świeżych białych szparagów
500 ml wody
10 g soli morskiej bez jodu
przyprawy: ziarenka czarnego pieprzu, ziela angielskiego, gorczycy
kawałek korzenia chrzanu
1 cm korzenia imbiru
1 główka czosnku
koper
liście chrzanu
wyparzony słój

 

 

Ogórki i szparagi umyj w zimnej wodzie. Szparagi przytnij na 2 cm niżej niż krawędź słoika. Odcięte końcówki zachowaj. Jeżeli nie masz bardzo świeżych szparagów, odetnij 1 cm od końca i wyrzuć. Do garnka wlej 500 ml wody i dodaj sól. Podgrzej do rozpuszczenia się soli. Do słoja wrzuć przyprawy, ułóż ogórki i szparagi. Dodaj niezdrewniałe końcówki szparagów, korzeń chrzanu i imbiru, koper i liście chrzanu, przekrojona na pół główka czosnku. Zalej wodą z solą. Wszystko powinno być pokryte zalewą. Przykryj słój i trzymaj w temperaturze pokojowej, aż ogórki i warzywa osiągną stan, jaki najbardziej lubisz. Wodę z zalewy wypij, wykorzystaj do chłodnika lub do zupy.

14 thoughts on “Małosolne szparagi i ogórki w jednym słoju

  1. O ogórkach słyszałam, ale ogórki ze szparagami w jednym słoju, to dla mnie nowość. Muszę wypróbować ten przepis.

  2. Wędrowki po kuchni

    Kiszone szparagi jadłam, są bardzo smaczne. Jednak jak dla mnie wersja solo. ogórkami jakoś mi nie pasują

  3. czerwonafilizanka

    Tak chciałam dopytać: czy szparagi przed włożeniem do słoika nie muszą być obrane?

  4. Muszę przyznać, że pierwszy raz słyszę o takim połączeniu. Muszę podsunąć przepis mamie.

  5. Dla mnie to nowość! i jeszcze ta odrobina imbiru, wykorzystam przepis, ciekawe czy nam zaskakuje

  6. Nigdy nie robiłam ogórków z dodatkiem szparagów, a te pierwsze bardzo lubię.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *