Fantastyczne bułeczki – rogaliki, które cudownie smakują solo, z serem, pasztetem albo jajkiem. Idealne do wiosennej zupy, sałatki lub potraw z grilla. Chrupiące z maślanym wnętrzem.
Ponieważ z przepisu wychodzi ich tylko siedem, polecam zrobić co najmniej z podwójnej porcji, jeżeli do stołu siada większa ilość osób. Delektujcie się!
Chrupiące bułeczki z masłem i solą
przepis z bloga Natasha’s Baking
7 sztuk
200 g mąki chlebowej
50 g mąki tortowej
17 g odtłuszczonego mleka w proszku
155 g wody
5 g soli kuchennej
20 g cukru
3 g suchych drożdży instant
10 g niesolonego masła
70 g zimnego masła do środka bułek
płatki soli lub gruba sól do posypania bułek – u mnie płatki soli Maldon
Wszystkie składniki na ciasto umieść w misie miksera i miksuj przez 5 minut na małych obrotach.
Zwiększ prędkość do średniej i kontynuuj miksowanie przez kolejne 5 minut.
Ciasto musi stać się elastyczne i połączyć się.
Pozostaw ciasto do wyrośnięcia na 1 godzinę w temperaturze ok. 25 st. C.
Ciasto podziel na 7 równych części (po około 65 g każda).
Zaokrąglij każdy kawałek ciasta w kulkę. Pozwól odpocząć 15 minut pod przykryciem.
Każdą kulkę ciasta zwiń w kształt kropli. Przykryj i odstaw na 15 min.
Rozpocznij zwijanie każdego kawałka ciasta, trzymaj górną część uniesioną w powietrzu i zacznij zwijać dolną część wzdłuż, tak długo, jak to możliwe. Następnie przytrzymaj dolną część, unieś ją w powietrze i zwiń górną część tak cienko i długo, jak to możliwe, tworząc długie trójkąty (długość trójkątów ciasta powinna wynosić około 50 cm).
Zimne masło podziel na 10 g kawałki.
Na szerszą część trójkąta ciasta ułóż kostkę masła. W środku zawiń masło, tworząc bułkę w kształcie rogalika. Powtórz ten sam proces z pozostałymi kawałkami ciasta (sposób formowania ciasta zobacz na zdjęciach na blogu Nataszy). Roladki ciasta ułóż na pergaminie.
Pozostaw bułki maślane do wyrośnięcia na 40 minut do 1 godziny w temperaturze ok. 25 st. C, aż będą puszyste i większe.
Roladki obficie spryskaj dwukrotnie wodą, a następnie posyp z wierzchu płatkami soli .
Rozgrzej piekarnik do 260 st. C i piecz bułeczki przez 14-18 minut, aż uzyskają złoty kolor.
Wyjmij chrupiące bułeczki z piekarnika i poczekaj, aż ostygną.
Bułeczki na blogach:
Kuchnia Gucia
Kuchennymi drzwiami
Ogrody Babilonu
Polska zupa
Za te bułki dostałam 6 * od mojego Bratanka 🙂 Dobrze, że to przewidziałam i upiekłam z dwóch porcji. Są fantastyczne, bardzo dziękuję za taki cudowny przepis. Pozdrawiam majowo!
Kamila, niesamowicie się cieszę. Pozdrów Bratanka. Do upieczenia!
Te bułeczki są obłędne! Pieknie się u Ciebie prezentują.
Dziękuję Agnieszko. Wspaniale było piec z Tobą.
Twoje bułeczki wyglądają wspaniale smakowicie i całkowicie się zgadzam, że od razu trzeba robić podwójną porcję. Kolejny raz pysznie się wspólnie piekło.
Dziękuję Guciu. Cieszę się, że ten przepis się sprawdził. Tak, wspólne pieczenie to wspaniała rzecz. Do upieczenia!
A ja zapisuję sobie te cudne bułeczki do upieczenia Szukałam właśnie pomysłu na weekend i oto jest. Pięknie Wam się upiekły, spróbuję i ja
Gosiu, są wyjątkowo pyszne i łatwe. Trzymam kciuki!
Na takie bułeczki chyba każdy się skusi 🙂 Wyglądaja zacnie
Wędrowki po kuchni, tak, smakują rozkosznie i to są wspaniałe bułeczki.
Przyznam, że czuję się zainteresowana przepisem, bułeczki wyglądają świetnie!
Miye, są łatwe i takie smakowite.
Sądząc po komentarzach warto poświęcić czas na upieczenie tych bułeczek
Marysiu, zdecydowanie! Do tego są łatwe w przygotowaniu.