Duszona młoda kapusta po sycylijsku

 

Duszona kapusta po sycylijsku to doskonały dodatek do dań mięsnych lub samodzielna potrawa dla tych, którzy lubią duszone warzywa. To lekkie śródziemnomorskie danie pachnie  suszonymi pomidorami i tymiankiem. W smaku czuć wino, dzięki któremu kapusta nabiera delikatności i charakteru. To prawdziwa uczta dla wielbicieli młodej kapusty i śródziemnomorskich smaków.

1 główka młodej kapusty
3 – 4 łyżki oliwy EV
2 ząbki czosnku
1 średnia cebula
100 ml białego wytrawnego wina
50 g suszonych pomidorów
2 łyżki koncentratu pomidorowego
kawałek świeżej chili
2 gałązki tymianku
sól i pieprz do smaku

 

 

Z kapusty usuń zewnętrzne liście. Umyj ją pod bieżącą wodą i przekrój na cztery części. Z każdej wytnij głąb i pokrój kapustę w cienkie paski.
W sporym płaskim garnku rozgrzej oliwę i wrzuć posiekaną cebulę i czosnek. Podsmaż.
Dodaj kapustę i podsmażaj mieszając na średnim ogniu przez kilka minut. Wlej wino i duś kapustę, aż wino częściowo odparuje. Dodaj tymianek, posiekaną papryczkę chili i suszone pomidory, wlej koncentrat pomidorowy wymieszany w połowie szklanki wody. Wymieszaj i duś kapustę przez 20 -25 minut.

Duszoną kapustę po sycylijsku podaje się z mięsem. Na przykład z włoskimi kotletami cielęcymi – saltimbocca alla romana. Ale może też być samodzielnym daniem. U nas była daniem głównym.

6 thoughts on “Duszona młoda kapusta po sycylijsku

  1. Bardzo intrygujący przepis. Uwielbiam młodą kapustę i z chęcią spróbuję jej w takim wydaniu.

  2. Bardzo intrygujący przepis. Uwielbiam młodą kapustę i z chęcią spróbuję jej w takim wydaniu. Jestem przekonana, że będzie mi smakować.

  3. Dziękuje za edukację, robię podobnie i nawet nie miałam pojęcia, że to po sycylijsku 🙂 Jeśli jesteś tym co jesz, to ja teraz jestem kapustą (i szparagami) 🙂

    • Kamila, bo ten przepis był przeniesiony z Sycylii, tak jak wiele innych. Super, że jest taka możliwość smakowania różnych narodowych kuchni bez ruszania się z domu.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *