Duszona kapusta po sycylijsku to doskonały dodatek do dań mięsnych lub samodzielna potrawa dla tych, którzy lubią duszone warzywa. To lekkie śródziemnomorskie danie pachnie suszonymi pomidorami i tymiankiem. W smaku czuć wino, dzięki któremu kapusta nabiera delikatności i charakteru. To prawdziwa uczta dla wielbicieli młodej kapusty i śródziemnomorskich smaków.
1 główka młodej kapusty
3 – 4 łyżki oliwy EV
2 ząbki czosnku
1 średnia cebula
100 ml białego wytrawnego wina
50 g suszonych pomidorów
2 łyżki koncentratu pomidorowego
kawałek świeżej chili
2 gałązki tymianku
sól i pieprz do smaku
Z kapusty usuń zewnętrzne liście. Umyj ją pod bieżącą wodą i przekrój na cztery części. Z każdej wytnij głąb i pokrój kapustę w cienkie paski.
W sporym płaskim garnku rozgrzej oliwę i wrzuć posiekaną cebulę i czosnek. Podsmaż.
Dodaj kapustę i podsmażaj mieszając na średnim ogniu przez kilka minut. Wlej wino i duś kapustę, aż wino częściowo odparuje. Dodaj tymianek, posiekaną papryczkę chili i suszone pomidory, wlej koncentrat pomidorowy wymieszany w połowie szklanki wody. Wymieszaj i duś kapustę przez 20 -25 minut.
Duszoną kapustę po sycylijsku podaje się z mięsem. Na przykład z włoskimi kotletami cielęcymi – saltimbocca alla romana. Ale może też być samodzielnym daniem. U nas była daniem głównym.
Bardzo intrygujący przepis. Uwielbiam młodą kapustę i z chęcią spróbuję jej w takim wydaniu.
Angela, skoro jesteś przekonana to musisz ją zrobić.
Bardzo intrygujący przepis. Uwielbiam młodą kapustę i z chęcią spróbuję jej w takim wydaniu. Jestem przekonana, że będzie mi smakować.
Angela, Intrygujący? Tak jedzą kapustę Sycylijczycy. Zrób i ciesz się dobrym jedzeniem.
Dziękuje za edukację, robię podobnie i nawet nie miałam pojęcia, że to po sycylijsku 🙂 Jeśli jesteś tym co jesz, to ja teraz jestem kapustą (i szparagami) 🙂
Kamila, bo ten przepis był przeniesiony z Sycylii, tak jak wiele innych. Super, że jest taka możliwość smakowania różnych narodowych kuchni bez ruszania się z domu.