Tamago Sando (卵サンド) to japońska wersja kanapki z sałatką jajeczną. Posiekane jajka na twardo zmieszane są z pikantnym japońskim majonezem i przełożone puszystym białym chlebem Shokupan. Tamago Sando zawsze było popularnym rodzajem kanapki w Japonii, a w ostatnim okresie jest bardzo modna i często pojawia się w mediach społecznościowych, przyciągając wiele uwagi. Tamago Sando jest łatwe do przygotowania przez każdego, bez względu na umiejętności gotowania, więc możesz przygotować i zjeść tę pyszną kanapkę w domu, zamiast oglądać zdjęcia na Instagramie.
Jajka w Tamago Sando – może to być jajko Tamagoyaki lub jaja w dowolnej formie. Jeśli jednak zamówisz Tamago Sando w Japonii, najprawdopodobniej dostaniesz tę kanapkę z sałatką jajeczną. Tamago Sando sprzedawane jest w piekarniach, supermarketach i oczywiście sklepach ogólnospożywczych na terenie całego kraju. Tamago Sando, można kupić w Japonii 24 godziny na dobę, 7 dni w tygodniu, jest ulubioną kanapką nie tylko Japończyków, ale także turystów. Doskonale doprawione lepkie nadzienie i puszyste pieczywo dosłownie rozpływają się w ustach. Jeśli masz szczęście odwiedzić Japonię, musisz spróbować.
Wiele kawiarni, restauracji i sklepów w Japonii i na całym świecie serwuje Tamago Sando. Każdy ma swój własny styl kanapki którymi można się inspirować. W niektórych miejscach jajka na twardo są siekane grubo, inne drobno. Jajka mogą być ugotowane na twardo lub na miękko, z majonezem lub bez, spontanicznie włożone między kromki japońskiego chleba lub pięknie podane…
たまごサンド
4 jajka
4 łyżki majonezu japońskiego – u mnie Kewpie (kupisz w Kuchnie świata)
sól i pieprz do smaku
4 kromki japońskiego chleba tostowego – przepis !
masło w temperaturze pokojowej
Jajka gotuj przez 8 minut. Wyjmij je z garnka i ostudź w misce z zimną wodą. Obierz ze skorupek (aby jajka po ugotowaniu dobrze się obierały, wykorzystaj jajka z lodówki, które nie są bezpośrednio z kurnika).
Jajka drobno posiekaj nożem lub rozdrobnij widelcem. Dodaj majonez, sól i pieprz do smaku. Wszystko razem rozetrzyj i wymieszaj. Rozsmaruj cienko masło na kromce mlecznego chleba. Weź połowę sałatki jajecznej i połóż na maśle. Przykryj kolejnym plasterkiem chleb posmarowanego masłem i delikatnie dociśnij. Odkrój skórkę chleba ze wszystkich stron i podaj.
Na sałatkę jajeczną możesz położyć całe jajko ugotowane na miękko i obrane ze skorupki . Przykryć drugą kromką i docisnąć. Po przekrojeniu otrzymasz ciekawy efekt jajek. (to moja dzisiejsza wersja)
Sałatkę możesz wstawić do lodówki aby zestaliły się wszystkie składniki i dopiero położyć ją na chlebie. Ja serwuję od razu po zrobieniu. Uwielbiam taką świeżą i bardzo kremową.
Wygląda przepysznie, musze koniecznie sobie zrobić 🙂
Malwina, koniecznie!
Ja kanapkę z jajkiem to w każdej możliwej postaci lubię, to zrobię tylko muszę najpierw chleb upiec. Pyszności, wiem, że nie tylko wiosenne ale tak wygląda 🙂
Kamila,
tak, chleb mleczny jest obowiązkowy. Tak samo jak majonez. Bez tego ta kanapka nie smakuje po japońsku.
Właśnie wczoraj dyskutowaliśmy z mężem o tym czy Japończycy jedzą kanapki 🙂 Teraz już wiem!
Miye, jedzą i to różne. Ta jest Ich ulubioną.
Będę musiała spróbować. Lubię takie kanapki.
Gosiu, spróbuj. Jest pysznie.
To może byc ciekawy pomysł na wielkanocne śniadanie, połączenie polskiej tradycji z azjatyckimi smakami.
Marysiu, tak. Bardzo pysznie i tradycyjnie.