Moje niedawne odkrycie. Pyszne masło, ciekawe w smaku, świetne do domowego pieczywa, jajek i serów. Wspaniale komponuje się z warzywnymi dodatkami, krakersami, fantastyczne do grzanek i zapiekanych kanapek.
Dodaje lekkości i świeżości. Na przedwiośniu sprawdzi się szczególnie.
I wersja
1 dojrzałe ekologiczne awokado ( kupuję z Sycylii)
1/2 kostki najlepszego masła w temperaturze pokojowej
1/2 łyżki soku z limonki lub ekologicznej cytryny
szczypta soli morskiej
Do kielicha blendera przełóż miękkie masło. Obierz awokado ze skóry i wyjmij pestkę – włóż do blendera. Wlej sok i wsyp sól. Miksuj na gładką masę. Przełóż do pojemnika i od razu jedz z czym lubisz.
* masło przygotuj tuż przed posiłkiem. Nie przechowuj w lodówce, ponieważ awokado ściemnieje.
II wersja
Do składników podanych wyżej dodaj 2 posiekane ząbki ekologicznego czosnku i zmiksuj.
Masło i limonka to ciekawe zaskakujące połączenie. Masło z avokado napewno ciekawy dodtek
czerwonafilizanka, dla mnie nie ma nic zaskakującego w maśle z limonką. Warto spróbować.
To brzmi niesamowicie! Masło z awokado brzmi jak pyszna alternatywa do tradycyjnych masłowych dodatków. Wydaje się być wszechstronne, idealne zarówno do słodkich, jak i słonych potraw. A przepis jest na dodatek bardzo prosty! Dzięki za udostępnienie, na pewno spróbuję!
Aniu, zachęcam do tego masła. Proste, pyszne i niebanalne.
Uwielbiam to masełko 🙂 Ja jeszcze dodaję odrobinę czosnku, po prostu nie mogę się oprzeć 😉 Ze świeżym, chrupiącym chlebem smakuje obłędnie 🙂
Małgorzata, ależ jest wersja z czosnkiem, tylko niżej we wpisie. Nie doczytałaś…
Nigdy nie robiłam, a w sumie jestem ciekawa jego smaku.
Pojedztam, więc może spróbuj.
Bardzo lubię tę wersję masełka szczególnie z dodatkiem czosnku. potrafi rozweselić niejeden pochmurny dzień i to co nie pozostaje bez znaczenia, dodaje dużo energii!
Katarzyna, tak, to jest ten prosty sposób na pyszny dodatek, który umila posiłek.
Wspaniały dodatek do wszystkiego, mniam!
Kamila, o tak. My uwielbiamy.
Prosta propozycja na fajny dodatek do wielu przekąsek. Osobiście nie przepadam za awokado 🙂
Wędrowki po kuchni,
bardzo dobra propozycja dla Ciebie, skoro nie przepadasz za awokado. Zrobi Ci dobrą robotę i zjesz z wielkim smakiem.
Awokado jest bardzo zdrowe i przez to staram się je jeść dosyć często. Niedawno miałam konsultację z dietetykiem, który potwierdził, że warto je włączyć do naszej codziennej diety, jeśli chcemy lepiej o siebie zadbać,
Renato, wszystko się zgadza. Tylko warto kupować je ze sprawdzonych upraw.