Dyniowe naleśniki z konfiturą figową

 

Dynia rozsiadła się w mojej kuchni na dobre. Od rana do wieczora jemy lub pijemy coś z dynią.
Dynia na tarasie, dynia w piekarniku, dynia w naleśnikach.

250 g puree z dyni
180 g mąki orkiszowej tortowej
250 – 300 ml napoju roślinnego – u mnie migdałowy
2 jajka
4 łyżki masła klarowanego
szczypta soli
patelnia do naleśników

 

 

konfitura  figowa dobrej jakości
cukier cynamonowy – połącz dobry cynamon z cukrem trzcinowym nierafinowanym

Puree zmiksuj z jajkami i solą. Dodaj przesianą mąkę i zmiksuj. Dodaj masło i zmiksuj na konsystencję gęstej śmietany. Patelnię rozgrzej i smaż naleśniki z obu stron.
Smaruj konfiturą figową i posypuj cynamonowym cukrem.

12 thoughts on “Dyniowe naleśniki z konfiturą figową

  1. Fajny żółty energetyzujący kolor mają te naleśniki, może skorzystam z przepisu tak z ciekawości:)

  2. Brzmi smakowicie! Jestem ogromną fanką wszystkiego, co dyniowe 🙂

  3. A czy można dodać mus z cukinii zamiast z dyni? Szukam jakiegoś pomysłu na nadmiar cukinii.

  4. Takiego przepisu jeszcze nie widziałam. Chętnie skorzystam, bo mamy akurat sezon.

  5. Trzeba tę dybie wykorzystać maksymalnie, skoro jest teraz na nią sezon.

  6. Ostatnio jadłam tradycyjne z figami, były bardzo smaczne.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *