Ta sałatka jest kwintesencją dojrzałego lata. Pełna świeżości, aromatów i wyjątkowych połączeń smakowych. Prosta i szybka do przygotowania. Może być wyborną przystawką, dopełnieniem obiadu, spotkania przy grillu lub po prostu samodzielną przekąską w środku dnia. Cieszy zmysły i rozpieszcza kubki smakowe.
Pomidory odmiany gargamel – 2 żółte i 2 czerwone (najlepiej z ekologicznej uprawy)
2 śliwki odmiany lepotica (lub inne duże śliwki)
1 słodka cebula
100 g ricotta salata ( twarda ricotta do sałatek)
świeże liście bazylii i mięty
sos
2 łyżki oliwy EV
1 łyżka miodu tymiankowego
1 łyżka balsamico
szczypta soli
szczypta pieprzu
Najpierw zrób sos. Wszystkie składniki umieść w słoiczku, zakręć i potrząsaj aż powstanie jednolita emulsja. Ostaw. Umyj i osusz pomidory i śliwki. Cebulę pokrój w cieniutkie piórka.
Pokrój pomidory na cienkie plastry, śliwki w grubsze plasterki.
Na półmisku rozłóż pomidory, plasterki śliwek, piórka cebuli. Pokrusz na wierzch ricottę, polej sosem ( przed polaniem zamieszaj) i udekoruj listkami bazylii i mięty. Od razu podawaj.
Mniam, takie połączenie składników na pewno jest genialne.
Pojedztam, dziękuję. Wydaje mi się, że jest.
Uwielbiam takie połączenia smaków! Warzywa, sery I sezonowe owoce. Do tego ten sosik z miodem, mniam! Takiej sałatki jeszcze nie jadłam, więc z ochotą wypróbuję 🙂
Edyto, będzie mi niesamowicie miło. Wszystkiego pysznego.
Ten post przyciąga uwagę swoją opisową mocą! Sałatka, którą opisujesz, brzmi naprawdę apetycznie. To idealna propozycja na ciepłe dni letnie, kiedy świeżość i różnorodność smaków są szczególnie pożądane. Zapewne wiele osób doceni prostotę i szybkość przygotowania tej potrawy, a także jej uniwersalność jako przystawki, dodatku do obiadu lub przekąski. Chyba każdy kucharz lubi sprawiać, że zmysły są zadowolone, a kubki smakowe rozpieszczone
Aniu, mam nadzieję, że każdy doceni. Ale kucharzem nie jestem. Raczej kucharką amatorką.
Ta sałatka to kwintesencja wszystkiego co kocham w odchodzącej porze roku… będę tęsknić.
Kolory,zapachy,konsystencje..
Fantastyczna propozycja na celebracje prostoty i wykwintności…
Kasiu, o tak, idealnie to ujęłaś. Pozdrowienia.
Moim skromnym zdaniem, to właśnie takie słoneczne sałatki są w stanie przytrzymać lato na dłużej. I niech tak się dzieje – róbmy sałatki, cieszmy się smakami lata 🙂
Małgorzata, lato też nosimy w sercu. Sałatka to najlepsze letnie danie.
Bardzo ciekawy przepis, będę musiała go sprawdzić. Nigdy nie miałam okazji próbować, czegoś takiego.
Angela, w takim razie spróbuj. Ta sałatka zachwyca każdego.
Jaka ładna, fajna kolorowa sałatka. Ciekawe połączenie pomidora ze sliwką.
czerwonafilizanka, spróbuj konieznie.