Soczysta i aromatyczna pierś z najwyższej jakości mięsa kurczaka w winnym sosie kurkowym. Propozycja na rodzinny obiad, spotkanie w gronie Przyjaciół lub wyjątkową kolację we dwoje.
Wspaniałe smaki i świadomość naturalnych składników.
Pierś z kurczaka pastwiskowego ( wolny wybieg)
1 łyżka włoskiej przyprawy – suszona natka plus płatki chili
2 -3 gałązki tymianku
1 łyżka oliwy EV
2 łyżki masła
1 cebula
2 ząbki czosnku
200 g kurek
1 kieliszek różowego wytrawnego wina ( lub białego)
200 ml śmietany 30 %
sól i pieprz
Oczyść kurki. Posiekaj cebulę i czosnek. Piersi umyj, osusz i natrzyj przyprawą. Na patelnię wlej 1 łyżkę oliwy i 1 masła. Rozgrzej i połóż kurczaka, dodaj gałązkę tymianku. Smaż na złoto z obu stron i zdejmij z patelni na talerz.
Na patelnię włóż posiekaną cebulę, smaż aż zmięknie i dodaj kurki. Mieszaj i smaż, aż odparuje cały płyn. Teraz połóż kurczaka, dodaj czosnek i pozostałe masło. Wlej wino i dopraw solą i pieprzem. Gotuj 5 minut i wlej śmietanę. Ustaw płytę na mały ogień i gotuj, aż sos się zredukuje. Przewróć piersi na drugą stronę. Dodaj resztę tymianku. Podawaj z makaronem lub puree ziemniaczanym. Posyp danie solą i pieprzem.
Danie przygotowałam z doskonałej jakości kurczaka Pastwiskowego.
Kurczak Pastwiskowy to forma hodowli drobiu, która skupia się na dobrostanie ptaków i jakości mięsa. W przeciwieństwie do hodowli konwencjonalnej, gdzie kurczaki są trzymane w zamkniętych pomieszczeniach, kurczaki pastwiskowe swobodnie chodzą na otwartych pastwiskach, co ma znaczenie dla ich zdrowszego życia, lepszy rozwój mięśni i kości.
Dieta kurczaków pastwiskowych opiera się na naturalnych źródłach – robaki i rośliny, co wpływa na unikalny smak i wartość odżywczą mięsa.
W gospodarstwie kurczaki są dokarmiane polskim czosnkiem, który wzmacnia ich odporność, a także otrzymują siedmiodniowy jęczmień i pokrzywę. Wzbogaca to znaczni ich dietę.
Chów kurczaka pastwiskowego wspiera dobrostan zwierząt i korzyść dla jakości mięsa – jest bardziej intensywne w smaku, ma lepszą konsystencję, mniej tłuszczu i więcej składników odżywczych.
Mobilne kurniki, popularne w hodowli kurczaków pastwiskowych, zapewniają ptakom swobodę poruszania się oraz dostęp do świeżych traw i ziół, co wzbogaca ich dietę.
Więcej informacji na temat metod hodowli, historii gospodarstwa oraz zakupu świeżych kurczaków pastwiskowych znajdziesz na stronie Kurczak Pastwiskowy
Kurczak pastwiskowy to świadomy wybór, który łączy smak, zdrowie i świadome podejście do żywności, ma pozytywny wpływ na naszą dietę i nasze otoczenie.
*wpis powstał w ramach współpracy z gospodarstwem Kurczak Pastwiskowy
Sezon na kurki trwa, więc warto wykorzystać póki czas.
Gosiu, w istocie warto.
To musi być niesamowicie pyszne danie. Jadłam już kiedyś kurczaka pastwiskowego, smaku tego mięsa nie da się porównać z żadnym innym. W połączeniu z winem i kyrkami musu smakować obłędnie
Olu, to jest pyszne danie. Przede wszystkim smak kurczaka robi tu robotę.
Dobrej jakości kurczak, kurki I wino, to musi być pyszne! Koniecznie muszę wykorzystać sezon grzybowy, żeby spróbować tego dania.
Edyta, smakuje wspaniale. Zrób i przekonaj się.
Oj jestem wielka fanką kurek! Mogę jeść ich masę 🙂
Na pewno z wielką chęcią wypróbuje przepis!
Patrycja, bardzo się cieszę. Na pewno będzie Ci smakować.
Dziękuję za inspiracje na wykorzystanie grzybów, zgadzam się że ten przepis to fajny pomysł na wspólny posiłek
czerwonafilizanka, bardzo proszę. I koniecznie wypróbuj przepis.
Nie zaszkodzi zainteresować się tym grzybowym przepisem.
Pojedztam, tutaj grzyby nie są najważniejsze. Są dodatkiem do sosu.
Widzę tutaj także dodatek makaronu, dla mnie świetnie.
Paulina, tak, ten kurczak bardzo dobrze smakuje z makaronem.
Uwielbiam kurki, ale przyznam, że ostatnio robiłam z nimi tylko jajecznicę.
Miye, warto z kurek zrobić coś jeszcze.
wygląda obłędnie, uwielbiam ten czas kiedy grzyby pojawiają się na stole.
Marysiu, dziękuję. No i warto przygotować taki obiad.