1 duży bakłażan
świeże lub suszone zioła – tymianek, bazylia, mięta, szałwia
1 łyżka świeżej natki pietruszki
200 g greckiej fety
100 g greckiego jogurtu
3 ząbki czosnku
3 gałązki tymianku
oliwa EV
pieprz i sól
sos pomidorowy
4 dojrzałe duże pomidory
2 ząbki czosnku
1 młoda cebula
1 łyżeczka oregano
oliwa eV
sól i pieprz
Najpierw zrób sos. W garnku rozgrzej oliwę i wrzuć posiekany czosnek i szalotkę, dodaj sól i pieprz i zetrzyj pomidory na tarce, odrzucając skórki. Gotuj do zredukowania płynu, dodaj oregano, dopraw i wlej sos do naczynia do zapiekania.
Bakłażan ‘obij’ wałkiem ze wszystkich stron, przekrój nie na wylot, środek posól i popieprz.
Piekarnik rozgrzej do 200 st. C.
W misce połącz fetę z jogurtem, posiekanym czosnkiem, natką pietruszki i ziołami, dopraw solą i pieprzem. Nadzienie włóż w środek bakłażana i ułóż go w formie na sosie pomidorowym. Polej oliwą, posyp solą i pieprzem, ułóż na wierzchu gałązki tymianku. Wstaw do piekarnika i piecz do miękkości bakłażana – 40 – 50 minut. Wyjmij ostrożnie naczynie z piekarnika i postaw na kratce. Podawaj ze świeżym pieczywem.
Brzmi świetnie, tylko ten sos pomidorowy bym jednak wymieniła, bo za nim nie przepadam. Może masz jakieś alternatywne propozycje?
Miye, to najlepsze połączenie bakłażana i pomidorów. Inny sos nie przychodzi mi w tym wypadku do głowy.
Dawno nie jadłam bakłażana, a w takiej wersji z przyjemnością go skosztuję.
Pojedztam, zachęcam Cię. Teraz są sezonowe bakłażany, więc warto.
Myślę, że z powodzeniem można wziąć pod uwagę też inne nadzienie.
Martyna, oczywiście. Każdy robi to co lubi i akurat mu smakuje.
Bakłażan to cudowne warzywo, a jednak chyba jakoś w Polsce mało popularne. Twoje danie jest proste, ale z pewnością pełne smaku
Wędrówki po…, zgadzam się – bakłażan to wspaniałe warzywo. Ale mam też zupełnie inne zdanie – jest bardzo popularny, przynajmniej w moim otoczeniu.
Dawno nie przyrządzałam bakłażana. W takim wydaniu brzmi naprawdę pysznie. 🙂
Edyto, w takim razie go przygotuj. Jest wspaniały.