Prosta letnia zupa. Smaki lata. J. stwierdził, że jest genialna. Wszystkie warzywa są eko, a zioła z mojej uprawy. Nie trzeba wiele, aby cieszyć się darami lata. Można tę zupę modyfikować na sto sposobów, ale nie warto zbytnio majstrować ze składnikami, aby nie przekombinować. Zupa ma smakować prosto i przy tym wybitnie.
1 cebula
2 ząbki czosnku
3-4 młode ziemniaki
2 małe młode cukinie
500 ml bulionu warzywnego
sól i pieprz
2 gałązki tymianku plus do dekoracji
1 łyżka liści lubczyku
50 g fety
Ziemniaki obierz i umyj, pokrój w kostkę. Obierz cebulę i czosnek z łupiny, posiekaj. Umyj cukinie i pokrój na kawałki.
Do rondla włóż masło i oliwę, dodaj cebulę i czosnek – podsmażaj na malutkim ogniu, aż zaczną pachnieć. Wrzuć ziemniaki, wymieszaj i smaż razem ok. 4 minuty. Wlej bulion, dodaj pieprz i gotuj 10 minut.
Dodaj kawałki cukinii, sól i gotuj jeszcze 5 minut. Dodaj lubczyk i tymianek. Spróbuj i ewentualnie dopraw solą i pieprzem. Wlej do talerzy, posyp fetą i udekoruj tymiankiem. Podawaj z grzankami.
w tym momencie składam się w 90% z cukinii, pozostałe 10 to dodatki. uwielbiam to na jak wiele sposobów można ją zrobić
Marysiu, ja podobnie. Oceniam się tak na 50%.
Uwielbiam cukinię. Zupę próbowałam, ale nie z dodatkiem fety. Z pewnością wypróbuję tego połączenia. Jestem bardzo ciekawa.
Marlena,
tutaj feta ma dużo ,do powiedzenia’. Polecam spróbować.
Widziałam zapowiedź tej zupy na FB i już wtedy wydawała się apetyczna. Kiedy przeczytałam opis, to zdecydowałam: dzisiaj będzie na obiad 🙂 Dziękuję Ci za smaczną inspirację :*
Małgorzata, bardzo się cieszę. Niech Ci smakuje.
Cukinia to w moim przypadku przede wszystkim leczo, ale zupa też musi być smaczna.
Pojedztam, cukinia to tysiąc przepisów!