Galettes to uniwersalne określenie bazy ciasta, zwieńczonej słodkimi lub pikantnymi nadzieniami z grubymi krawędziami , złożonymi do środka, aby utworzyły rustykalny wygląd wypieku.
Słowo galette pochodzi od normańskiego słowa gale, oznaczającego płaski placek i jest często używane w kuchni francuskiej w odniesieniu do ciast, które nie wymagają formy. Ale nazwa określa również płaskie ciasta serowe i kwadratowe naleśniki bretońskie. Brak formy sprawia, że galettes są bardzo popularne, ponieważ można je łatwo uformować i zrobić o wiele łatwiej niż tradycyjnie przygotowane tarty – po prostu wałkujesz ciasto, na wierzchu kładziesz nadzienie i zwijasz je z grubsza przed włożeniem do piekarnika.
Galette, tarta, crostata – to ciasta kruche, słodkie lub słone.
Dzisiaj u mnie galette z ostatnimi już chyba czereśniami w tym sezonie.
1 1/2 szklanki mąki pszennej T550
1/4 szklanki zimnego masła , pokrojonego w kostkę
1/3 szklanki drobnego cukru
1 jajko , lekko ubite
2 łyżki lodowatej wody
w razie potrzeby odrobina mleka
300 g czereśni bez pestek i ogonków
cukier puder do posypania
Włóż mąkę, cukier i masło do robota kuchennego i mieszaj z łopatką na najniższych obrotach, aby uzyskać teksturę przypominającą piasek. Dodaj jajko i wodę i wymieszaj, aby powstało miękkie ciasto. Jeśli ciasto wydaje się trochę suche, dodaj odrobinę mleka. Kiedy ciasto zlepi się w kulę, wyłóż je na blat.
Szybko zagnieć ciasto w kulę, zawiń w folię spożywczą i wstaw do lodówki na 30 minut.
Gdy ciasto odpoczywa, przygotuj czereśnie. Umyj je na sicie, oderwij ogonki i wydryluj pestki.
Rozgrzej piekarnik do 200 st. C. Na blasze do pieczenia połóż arkusz papieru i ciasto. Rozwałkuj na okrągły placek. Zostaw 3 cm ciasta od brzegów, a na środku połóż czereśnie. Możesz posypać je grubym cukrem trzcinowym.
Teraz zawiń brzegi ciasta do środka, tak aby przykryć zewnętrzne czereśnie; od czasu do czasu będziesz musiała/musiał złożyć ciasto, aby pasowało, ale nie martw się, to jest rustykalna tarta.
Piecz na środkowej półce nagrzanego piekarnika przez ok. 45 minut. Jeżeli brzegi tarty są zrumienione i chrupiące, wyjmij ją z piekarnika; jeśli nie, piecz jeszcze przez 10 minut. Pozostaw galette do ostygnięcia. Podawaj na ciepło lub w temperaturze pokojowej.
Jak podać deserową galette ?
* rustykalnie upieczoną
* posypaną cukrem pudrem
* z bitą śmietaną lub budyniem.
Pamiętaj, że galette najlepiej smakuje w dniu, w którym została zrobiona.
Nigdy nie widziałam tego.. Jakby ktoś mi powiedział galette to nie wiedziała bym o czym mówi
Alu, to teraz już wiesz. Polecam.
Jak ja kocham czereśnie, najbardziej surowe. Twoje ciasto wygląda tak cudnie, chętnie bym sie poczęstowała
czerwonafilizanka, pieczone czereśnie też mają niepowtarzalny smak.
Ciekawy przepis. będę musiała spróbować tego smakołyku. Można zastąpić czereśnie, wiśniami?
Angela, można dodać dowolne owoce. Tylko czereśnie to wyjątkowy smak.
Wygląda świetnie! Chętnie bym kawałek zjadła 🙂
Miye, łatwo ją zrobisz. Nasza już zjedzona.
Smakuje mi zawsze, niezależnie od formy 🙂 Mniam!
Kamila,
dla mnie ciasto musi mieć określoną kruchość i smak.