Kwiaty cukinii szybko się pojawiają i nagle znikają, dlatego trzeba korzystać z ich obecności ile się da. Są bardzo delikatne, więc najlepiej przygotować je od razu po powrocie z targu lub po zerwaniu z własnej uprawy. Są niewątpliwie wykwintnym dodatkiem do każdego dania i dodają potrawom lekkości.
Możemy mieć kwiaty męskie – są duże i bez zalążków. Albo żeńskie, nieco drobniejsze, z małymi cukiniami. Właśnie żeńskie wykorzystałam do dzisiejszego makaronu.
dla dwóch osób
200 g świeżego spaghetti
5 kwiatów cukinii ( moje były z malutkimi cukiniami)
50 g masła
1 łyżka oliwy
2 ząbki czosnku
1/2 łyżeczki peperoncino
1 łyżka natki pietruszki
50 g parmezanu plus do podania
W lekko posolonej wodzie ugotuj spaghetti al dente (jeżeli używasz suszonego, według przepisu na opakowaniu).
Kwiaty cukinii oczyść z pręcików, lekko opłucz i delikatnie osusz ściereczką. W głębokiej patelni rozgrzej oliwę i połowę masła, wrzuć czosnek pokrojony na plasterki i dodaj peproncino. Podgrzewaj 1 minutę, wrzuć malutkie cukinie pokrojone na plasterki i chwilę podsmażaj, mieszając. Teraz wrzuć spaghetti i wlej chochlę wody z gotowania makaronu. Wymieszaj, dodaj resztę masła i parmezan. Wymieszaj, dodaj natkę pietruszki i porwane kwiaty cukinii. Wymieszaj i rozłóż do ciepłych talerzy. Posyp parmezanem.
Nie sądziłam, że kwiaty cukinii mogą być tak wyjątkowym dodatkiem do potraw. Wyglądają pięknie i na pewno dodają potrawie wyjątkowego charakteru. 🙂
Sandro, kwiaty cukinii to wyjątkowy dodatek do potraw. Bardzo Ci je polecam.
Pysznie się zapowiada. Z chęcią upichcę takie spaghetti
Marzena,
świetnie. To jest pyszne.
To coś zdecydowanie dla mnie, bo tradycyjnego nie lubię.
Miye, tradycyjnego? Spaghetti to nie jest jeden słuszny przepis.
To bardzo wykwintne danie biorąc pod uwagę składniki. Wygląda jak milion dolarów!
Wspaniały i niezapomniany smak!
Kasiu, dziękuję i jestem wzruszona, że doceniasz.
Makaron z cukinią bym zjadła, ale bez kwiatów
Anszpi, to zjedz bez kwiatów.
Co roku mam problem z klęska urodzaju cukinii. Teraz wiem co zrobić, by nie mieć tyle owoców – trzeb zjeść kwiaty!
Konfabula, właśnie tak!
Spaghetti wygląda wyjątkowo smakowicie w takim wydaniu. Jak tylko będę mieć okazję to spróbuję. 🙂
Paula, bardzo polecam. To jest pyszne.
Bardzo pyszny obiad, idealny na letni dzień. Zaraz polecę zobaczyć, czy znajdę jakieś kwiatki i na pewno zrobię to danie. Dziękuję Ci za pyszną inspirację 🙂
Małgorzata, jeżeli masz cukinie, to są i kwiaty. Pysznych doznań.
Połączenie cukinii z makaronem to odkrycie roku dla mnie, byłem w szoku, że to pasuje. Polecam z sosem śmietanowym!
Filipie, dawno to połączenie odkryłam. Dla mnie śmietana tutaj nie pasuje.
Jest i sezon na cukinie. Uwielbiam ją. zresztą ja uwielbiam wszystkie letnie warzywa, bo mają taki prawdziwy smak.
Kingo, tutaj najważniejszą rolę grają kwiaty cukinii.
Od jakiegoś czasu odkrywam kolejne dania z cukinii. Twoja propozycja prezentuje się apetycznie. Dziękuję za przepis.
Pozdrawiam.
Exerim, miło mi. To jest pyszne.
Myślę, że takie spaghetti może mi się spodobać.
Paulina, to dobrze myślisz.