Ten chłodnik jest cudownie smaczny, orzeźwiający i piękny kolorystycznie. Młode buraki dają cudowną słodycz, a kremowy jogurt jedwabistość. Każda kolejna łyżka tej aksamitnej zupy wprawia w zachwyt. Trudno przestać ją jeść.
5-6 młodych buraków
250 g tłustego jogurtu naturalnego
1 -2 łyżki soku z cytryny
sól i pieprz do smaku
do podania świeży koper/ szczypiorek/ za’atar/ gomasio
***
Odetnij liście od buraków – możesz wykorzystać je do zupy warzywnej. Buraki umyj, osusz i zawiń w papier do pieczenia. Połóż na blasze i upiecz do miękkości w piekarniku. Wyjmij, ostudź i zdejmij skórę.
Zmiksuj w blenderze na gładki krem. Dodaj jogurt, sok z cytryny, sól i pieprz. Wstaw do lodówki na 30 minut. Podawaj posypany świeżym koprem/ szczypiorkiem/ za’atarem/ gomasio.
Do miksowania buraków użyłam Nutri blender Kohersen®.
Współpraca z Kohersen
Danie idealne na letnie, ciepłe dni. U mnie na razie 15 stopni i cały tydzień leje 🙁
Wędrówki po…, wpadaj na ciepłe lato. Kiedy jak nie teraz? Chłodnik pyszny.
Na taki chłodnik mogłabym się skusić w tym okresie.
Pojedztam, więc się skuś. To prosty przepis.
No pewnie, ale akurat teraz mam wyjazdowy okres.
Pojedztam, tak jak każdy.
Idealny na te upały
Dżemdżus, taaaak.
chciałabym przekonać moje dzieci do jedzenia chłodnika
Marysiu, może przyjdzie to im z czasem.
ależ ten chłodnik musi być pyszny
Iza, cudowny jest.
Uwielbiam chłodniki, ale takiego jeszcze nie próbowałam.
Miye, to spróbuj. Polecam.