Sałatka cud-miód na ten upalny czas. Nieskomplikowana, szybka i pyszna. Dwa główne składniki to pomidory i arbuz i kilka dodatków. Świetna do ryby, dań z grilla, deski serów lub jako samodzielne danie na lunch. Gorąco polecam.
2 łyżki oliwy z pierwszego tłoczenia
1 łyżka białego octu winnego
2 łyżeczki miodu
¼ łyżeczki soli i płatków chili
1 mała szalotka, bardzo cienko pokrojona
5 filiżanek arbuza, pokrojonego na kawałki lub nabieranego za pomocą łyżeczki do melonów
200 g żółtych pomidorów, pokrojonych na kawałki
2 łyżki świeżych, porwanych listków bazylii
1 łyżka liści kolendry (opcjonalnie)
W dużej misce połącz oliwę, ocet winny, miód, sól i pieprz. Wymieszaj do połączenia. Dodaj szalotkę i zostaw na 10 minut.
Dodaj arbuza i pomidory i delikatnie wymieszaj z dressingiem. Dodaj świeżą bazylię, kolendrę i wymieszaj.
Idealne połączenie smaków na lato, na pewno jest pyszna i orzeźwiająca. 🙂
Kasiu, tak, wspaniale orzeźwia i syci. Letnie smaki.
Ciekawe połączenie, faktycznie wygląda na idealny dodatek do grillowanych potraw
Marysiu, pyszne połączenie. Spróbuj.
Nie robiłam nigdy. Taka orzeźwiająca sałatka idealna na lato
Gabi, warto ją zrobić. Ukoi i nasyci.
Właśnie słyszałam że do dan grillowanych warto jeść warzywa, Narobiłaś mi smaka na arbuza
czerwonafilizanka, warzywa i owoce.
Proste, a jednocześnie niebanalne połączenie smaków. Dla mnie super.
Pojedztam, dla mnie też. Miaaaammmm
To połączenie smaków nie jest w moim guście, ale z pewnością sałatka daje super orzeźwienie
Wędrówki po…, mimo wszystko radzę spróbować.
Pięknie podana, wygląda smakowicie
Dżemdżus, dziękuję. Pyszna.