Grecka sałatka ziemniaczana z fetą, oliwą i ziołami

 

Ta prosta i aromatyczna grecka sałatka ziemniaczana stała się ostatnio naszym ulubionym daniem obiadowym. Młode ziemniaki, feta, kapary, dużo świeżych ziół i najprostszy winegret cytrynowy. Idealny letni lunch lub lekka kolacja.
Mam absolutną obsesję na punkcie kopru w tym połączeniu. Witajcie letnie smaki!

Patatosalata
500 g małych młodych ziemniaków
4 łyżki greckiej oliwy extra virgin lub więcej
1 łyżka świeżego soku z cytryny
100 g greckiej fety
1 szalotka bananowa lub 1 mała czerwona cebula
2 łyżki solonych kaparów
3 łyżki drobno posiekanego świeżego kopru
2 łyżki drobno posiekanej natki pietruszki
czarny pieprz świeżo mielony

 

 

Kapary wymyj z soli i zostaw na sitku do odsączenia. Obierz ziemniaki i ugotuj je w dobrze posolonej wodzie – około 20 minut. Odcedź i odstaw do ostygnięcia. Na dnie dużej miski wymieszaj oliwę i świeży sok z cytryny.
Przekrój ziemniaki na pół i dodaj do miski. Obierz i drobno posiekaj czerwoną cebulę, a następnie dodaj ją do ziemniaków wraz z wymytymi z soli kaparami, posiekanymi ziołami i sporą ilością czarnego pieprzu. Dodaj pokruszoną fetę.
Wymieszaj sałatkę i dopraw do smaku większą ilością soli i pieprzu, jeśli to konieczne. Odstaw na co najmniej 20 minut, aby smaki się połączyły. Możesz schłodzić ją w lodówce. Podaj.

14 thoughts on “Grecka sałatka ziemniaczana z fetą, oliwą i ziołami

  1. Wędrowki po kuchni

    W tej sałatce jest wszystko co lubię, więc pewnie by mi posmakowała

  2. Na ziemniaki zawsze jestem chętna, więc ta sałatka pewnie nie

  3. Zapowiada się naprawdę interesująco. Lubię takie smaki.

  4. W takim wydaniu jej jeszcze nie jadłam, więc wszystko przede mną 🙂

  5. pyszny letni posiłek, zwłaszcza że ziemniaczki mam swoje. proste ale wyjątkowe

  6. Na greckie smaki zawsze jestem nadzwyczaj chętna.

  7. Bardzo ciekawa sałatka, nie miałam okazji jeszcze jej próbować. Ale z chęcią sprawdzę.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *