Jabłka pieczone w cieście francuskim z syropem klonowym i tymiankiem

 

Ten szybki i rozkoszny deser zrobisz w pół godziny. Delikatne ciasto francuskie pieczone z jabłkami i syropem klonowym – nikt się nie oprze i lepiej zrób od razu dwie porcje. Nie wymaga długiego stania w kuchni i na pewno jest dla każdego.
Łatwo je zapakować do pudełka i zabrać ze sobą w drogę lub na piknik. Bardzo lubią to dzieci.

 

 

1 płat francuskiego ciasta z masłem
2 jabłka – u mnie Grójeckie
syrop klonowy
tymianek
cukier puder

Piekarnik nastaw na 180 st. C. Płat ciasta francuskiego rozwiń i pokrój na osiem kwadratów. Jabłka obierz, wykrój gniazda nasienne i pokrój w plastry. Blachę wyłóż papierem do wypieków, wylej osiem kleksów syropu klonowego i ułóż na każdym dwa plastry jabłka. Przykryj ciastem francuskim i wstaw do nagrzanego piekarnika. ( można też każdy płat ciasta złożyć bokami do środka i powstanie pyszna koperta). Piecz około 20 minut na złoty kolor. Wyjmij blachę z piekarnika, odstaw na 5 minut i zdejmij ciastka na kratkę. Posyp listkami tymianku, (u mnie są jeszcze kwiaty szałwii) i posyp cukrem pudrem. Od razu podawaj na podwieczorek .

* Wpis w ramach współpracy z firmą Jabłka Grójeckie

12 thoughts on “Jabłka pieczone w cieście francuskim z syropem klonowym i tymiankiem

  1. Na takie ciasteczka zawsze mam chęć. Mniam!

  2. Brzmi świetnie, moja starsza córka jest fanką ciast z jabłkami, więc pewnie niedługo wypróbujemy przepis.

  3. W sumie dawno nie robiłam nic z ciasta francuskiego, więc może skuszę się na tę jabłkową propozycję.

  4. Jestem przekonana, że takie połączenie smaków mi podpasuje.

  5. Velaris' Library Kinga

    Chyba nie ma nic lepszego na letnie słodkie przekąski….uwielbiam za delikatność i smak

  6. Ależ zjadłabym takie ciasta z jabłkami do popołudniowej kawy.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *