30 maja to Dzień Soku na całym świecie. Zalecaną ilością spożycia warzyw i owoców, zalecaną przez WHO, jest przynajmniej 400 g dziennie w co najmniej 5 porcjach – 2/3 powinny stanowić warzywa, a 1/3 owoce. Niestety Polacy spożywają ich wciąż za mało. Jednym ze sposobów zwiększenia ilości warzyw i owoców w diecie jest włączenie do niej szklanki soku. Soki, zarówno owocowe, jak i warzywne dostępne na rynku, dostarczają zbliżonych ilości składników odżywczych, co całe warzywa i owoce. Dlatego z korzyścią dla zdrowia można włączać szklankę soku dziennie jako kolejną porcję warzyw lub owoców.
Sok wyciskany wyłącznie ze świeżych, certyfikowanych Jabłek Grójeckich ChOG, owoców o królewskim rodowodzie, które od wieków uwodzą niepowtarzalnym aromatem, kształtem i jędrnością. Swoje cechy zawdzięczają wyjątkowemu mikroklimatowi regionu. Charakteryzują się ponadprzeciętną kwasowością i wyjątkowymi walorami odżywczymi.
Sok jest tłoczony na zimno z odpowiednio dobranych odmian wyłącznie najwyższej klasy, a łagodna pasteryzacja pozwala na dłużej zachować cenne walory zdrowotne owoców.
4 szklanki soku jabłkowego ( u mnie z certyfikowanych Jabłek Grójeckich )
3 łyżki soku z cytryny
4 szklanki sody sodowej
1 laska cynamonu
1 gwiazdka anyżu
2 jabłka, cienko pokrojone ( u mnie certyfikowane Jabłka Grójeckie)
1 cytryna , cienko pokrojona
2 szklanki kostek lodu lub według uznania
Do dzbanka włóż plasterki jabłka, plasterki cytryny, laskę cynamonu i anyż gwiazdkowaty. Wlej sok jabłkowy i sok z cytryny. Dobrze wymieszaj i wstaw do lodówki na 1 godzinę. Wyjmij go z lodówki tuż przed podaniem. Dodaj kostki lodu do szklanki do serwowania. Napełnij sokiem połowę szklanki. Następnie wlej do niego schłodzoną wodę sodową. Udekoruj laską cynamonu i plasterkami jabłka. W ten sam sposób podawaj pozostałe szklanki.
Uwaga. Stosunek soku do wody sodowej powinien zawsze wynosić 1:1.
Zawsze wlewaj wodę sodową tuż przed podaniem.
* Współpraca z firmą Jabłka Grójeckie
Taki sok jest nie tylko zdrowy, ale jeszcze bardzo orzeźwiający.
Karolina, tak. A do tego bez dodatku cukru.
Taki koktajl chętnie bym wypiła.
Angela, jest bardzo prosty, więc śmiało możesz go zrobić.
Na taki koktajl owocowy na pewno się skuszę. Już teraz mówię mu tak.
Pojedztam, to wspaniale.
Bardzo polecam.
Nie miałam pojęcia, że istnieje coś takiego jak światowy dzień soku.
Miye, ojej, jak żyć…
Cudownie, że jest to pyszna propozycja bez dodatku cukru.
Paulina, w tym soku jest już naturalny cukier.
Sok jabłkowy, obok malinowego, to mój ulubiony smak. Kojarzy mi się z ciepła jesienią albo późnym latem.
Super przepis! Ostatnio go odwzorowałam i wzięłam ten sok na imprezę firmową, aby z jego pomocą przyrządzać drinki. Były naprawdę smaczne, jednak w takich sytuacjach zawsze zastanawiam się czy pić alkohol na wyjeździe integracyjnym.
Maju, dziękuję.
Decyzja o piciu alkoholu należy do Ciebie.