Kochani, zapraszam bardzo serdecznie na kwietniowe wypiekanie. Niech nasze piekarniki wypełni wspólny pyszny wypiek. Zapewniam, że będzie smakowicie i aromatycznie.
Przepis bowiem pochodzi z Kuchni Gucia, a jego piekarskiemu gustowi można zaufać w ciemno.
Niech nam się upiecze!
Kiedy pieczemy?
W weekend 21, 22, 23 kwietnia.
Kiedy publikujemy?
W poniedziałek 24 kwietnia o 20.00
Rogale chlebowe z ziemniakami
oryginalny przepis Broot.de
podaję za Guciem
10-12 rogali
700 g mąka pszenna typ 550 (może być chlebowa 750)
150 g ziemniaków w postaci puree
380-405 g wody (w zależności od ilości wody w ziemniakach)
50 g mleka 3,5%
20 g masła lekko miękkiego
6 g świeżych drożdży lub 1 g w wersji zakwasowej
16 g soli
Ciasto wstępne
250 g mąki pszennej typ 550
165 g wody
1 g drożdży prasowanych ( świeżych)
W wodzie rozpuścić drożdże, dodać mąkę i zagnieść ciasto (mokre ręce sobie poradzą).
Przykryć i pozostawić na noc do dojrzewania w temperaturze ok. 21°.
Zakwas pszenny (jeżeli robimy wersję zakwasową)
220 g mąki pszennej
220 g wody
10 g zakwasu z lodówki
Wymieszać składniki i pozostawić na noc w temperaturze pokojowej.
Ciasto główne
Ciasto wstępne
5 g drożdży prasowanych lub (430g zakwasu)
450 g mąki pszennej typ 550 (lub 220g mąki pszennej w wersji zakwasowej)
150 g puree ziemniaczanego
215 g wody (lub bez wody w wersji zakwasowej, korygujemy konsystencję ciasta w trakcie mieszania)
50 g mleka (użyłem 35g mleka w proszku i 15g wody)
20 g masła (do zagniatania pod koniec wyrabiania)
16 g soli (do zagniatania pod koniec wyrabiania)
Wymieszać razem drożdże i ciasto wstępne a następnie dodać wszystkie pozostałe składniki oprócz soli i masła ( w wersji zakwasowej wymieszać składniki z zakwasem).
Wyrabiamy 7 minut na pierwszym poziomie i 2 minuty na drugim – ciasto przestanie się kleić do miski i będzie miało wyraźnie rozwiniętą siatkę glutenową (można już zrobić „test okna”. Następnie dodajemy sól i następnie masło i wyrabiamy jeszcze 3 minuty.
Jeśli ciasto jest nadal zbyt twarde, można na końcu zagnieść niewielką ilości wody.
Temperatura ciasta powinna wynosić ok. 25°.
Przekładamy ciasto do wysmarowanego olejem pojemnika i zostawiamy do wyrośnięcia na 3-4 godziny w temp. pokojowej (ciasto przyrośnie ponad dwukrotnie).
Rozciągamy ciasto po pierwszych 30 minutach i następnie po pierwszej godzinie (2×30 min).
Po wyrośnięciu przekładamy ciasto na omączony blat i dzielimy porcje ciasta o wadze ok. 100 g.
Każdą porcję formujemy w kulkę i pozostawiamy na 30 minut pod ściereczką.
Następnie kawałki ciasta spłaszczamy i wałkujemy owalne podłużne (około 15-20 cm) placki o grubości ok. 2 mm i zwijamy rogale.
Rogale układamy na blasze i pozostawiamy do wyrośnięcia na ok. 45 min.
Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 230° góra/dół .
Po 45 minutach spryskujemy rogale wodą i posypujemy kminkiem (makiem).
Zwilżamy kawałki ciasta spryskiwaczem wodnym i posypujemy grubą solą i kminkiem.
Pieczemy z parą przez ok. 25 minut. Po 10 minutach można na krótko wypuścić parę.
Wyciągamy jak uzyskały ładny rumiany kolor.
Pozostawić do ostygnięcia na ruszcie na 30-60 minut.
* zdjęcie z blogu Gucia
Wtedy mam wyjazd, ale chętnie zobaczę realizcje innych osób.
Pojedztam, możesz upiec wcześniej.
Zdaję sobie z tego sprawę, ale w tym tygodniu mam napięty grafik.
Pojedztam, przepis jest, więc można upiec w każdym momencie.
Pojedztam, polecam wybrać termin i upiec.
Aniu czy drożdże prasowane można zastąpić zwykłymi drożdżami świeżymi lub instant? Jeśli tak, to w jakiej proporcji?
Małgosiu, według mnie drożdże prasowane to są świeże inaczej.
25 g drożdży świeżych to 7g suchych.
Dzięki 🙂
Dla mnie także, drożdże prasowane to takie świeże 🙂
Guciu, tak.
https://ogrodybabilonu.blogspot.com/2023/04/rogale-chlebowe-z-ziemniakami.html
Ostatnio wychodzi mi z drożdżami i zastanawiam się gdzie jest haczyk, przede mną wielki test w tym roki bo placek drożdżowy…zobaczymy. Rogaliki wyglądają obłędnie.
Kinga, na drożdżach to nie jest trudne. Trzymam kciuki za placek.