Biała kiełbasa niewątpliwie znajdzie się prawie na każdym wielkanocnym stole. W polskiej świątecznej tradycji ( i nie tylko) ma swoje stałe miejsce i podajemy ją na wiele pysznych sposobów.
U mnie zawsze jest biała kiełbasa z domowej masarni, którą przygotowujemy raz w roku. To nasz rodzinny rytuał. Tak samo jak pieczona biała kiełbasa w sosie chrzanowym, którą podawano w moim rodzinnym domu z ziemniakami tłuczonymi z masłem. Jakie to pyszne!
1 kg domowej białej kiełbasy – tutaj przepis : klik!
1 cebula
2 łyżki masła klarowanego
200 g gęstej wiejskiej śmietany
2 łyżki dobrego chrzanu
1 łyżeczka mąki kukurydzianej
2 łyżki bulionu warzywnego
1/2 łyżeczki wędzonej czerwonej słodkiej papryki
Piekarnik nagrzej do 160 st. C. Do formy, w której będziesz piec kiełbasę, włóż masło klarowane i rozsmaruj je na dnie. Cebulę obierz, pokrój w plastry i włóż do formy. Kiełbasę nakłuj wykałaczką i połóż na cebuli. Wstaw do nagrzanego piekarnika. Piecz 20 minut.
W tym czasie w naczyniu wymieszaj śmietanę z chrzanem i papryką. W osobnym mąkę kukurydzianą i bulion. Połącz razem, dokładnie wymieszaj i wlej do formy. Piecz razem przez kolejne 20 minut.
Wyjmij formę z piekarnika. Podawaj pieczoną kiełbasę z tłuczonymi ziemniakami z masłem, z chlebem na zakwasie lub tak, jak najbardziej lubisz.
Taka kiełbasa smakowałaby mojemu Ślubnemu!
Akacja, może więc ją przygotuj.
Ten przepis polecę rodzicom. Może postanowią z niego skorzystać.
Pojedztam, tylko rodzice u Ciebie zajmują się kuchnią?
Aniu i taką kiełbasą mnie skusiłaś, że chętnie spróbuję:-) Bo zazwyczaj białej nie jadam. Jednak Twoja naprawdę do mnie przemówiła.
Marzena, wspaniale. Polecam, jestem pewna, że ci zasmakuje.
Tak przygotowanej białej kiełbasie to pewnie nikt się nie oprze! Pycha!
Kamila, no mało kto da radę. Jest pyszna.