Jajka po grecku – z oliwą, fetą i oregano

 

Jajka, które trzeba przygotować i delektować się nimi w każdy czas. Pomyślałam, że warto postawić je na wielkanocnym stole, jako urozmaicenie wielkanocnego śniadania. Są wyjątkowo pyszne i aromatyczne za sprawą doskonałych greckich dodatków – oliwy, fety, soku z cytryny i oregano.
Będą uwielbiać je ci, którzy nie przepadają za majonezem, a także osoby, które preferują dania wegetariańskie. Dla mnie smakują słoneczną Grecją.

 

 

Jajka na twardo po grecku
przepis Dionisios Sturis

3 jajka
30 gramów fety
1 łyżeczka soku z cytryny
oliwa
suszone oregano
świeżo mielony pieprz

Jajka ugotuj na twardo, przestudź, obierz ze skorupek, przekrój na pół. Posyp delikatnie zmielonym pieprzem, a następnie pokruszoną fetą. Skrop sokiem z cytryny i oliwą, posyp oregano.

Jajka podałam na liściach sałaty, aby smakowały wiosennie.

 

* Kalimera grecka kuchnia radości, Dionisios Sturis, Wielka Litera

14 thoughts on “Jajka po grecku – z oliwą, fetą i oregano

  1. O w kontekście zbliżających sie świąt jajeczna inspiracja bardzo mile widziana:)

  2. Ciekawy sposób podania i choć jestem team majonez, to mogłabym i takie jaja zjeść.

  3. Tak po grecku jeszcze nie jadłam ale czemu by nie spróbować 🙂 jajak pod każdą postacią są dobre 🙂

  4. Na jajka w każdym zestawieniu od lat jestem bardziej niż chętna.

  5. Wybornie! Kolejny świetny sposób na jajo 🙂

  6. Proste i pyszne i na pewno sobie takie zrobię 🙂 W takiej wersji jajek jeszcze nie jadłam

  7. Dziś mam sałatkę z jajkami w roli głównej i też jest bardzo smaczna.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *