Co u Was dziś na obiad? U mnie właśnie wskoczyły na półmisek świeżutkie pierogi z łososiem, kaszą jaglaną i koperkiem. Wspaniałe danie na lekki obiad czy kolację. Polane masłem i podane z dodatkiem świeżego kopru są wyjątkowym, komfortowym posiłkiem. Lekkie, zdrowe i jednocześnie zaspokajające oczekiwania wytrawnych smakoszy.
Ciasto
na ok. 50 pierogów
przepis podobno z 1910 roku !
500 g mąki pszennej
250 ml ciepłej wody
1 małe jajko
2 żółtka jaj
50 g miękkiego masła
szczypta soli
Farsz
200 g ugotowanej kaszy jaglanej
200 g upieczonego łososia
3 łyżki oleju z pestek winogron
1/2 pęczka świeżego kopru
skórka otarta z połowy ekologicznej cytryny
sól morska i pieprz do smaku
masło i świeży koper do podania
Do szerokiej miski przesiej mąkę. Dodaj sól, masło, jajko i żółtka. Wlej ciepłą wodę i wyrabiaj chwilę ciasto – ręcznie lub za pomocą miksera. Powinno być miękkie i elastyczne. Kulę ciasta zawiń w folię i odłóż na 30 minut. ( po odpoczynku ciasto będzie plastyczne)
Przygotuj farsz
Kaszę przełóż do sporej miski, dodaj podzielonego na kawałki łososia, posiekany koperek, otartą skórkę cytrynową i olej. Wymieszaj i dopraw solą i pierzem. Farsz powinien mieć wyrazisty smak.
Teraz odwiń ciasto z folii i podziel na trzy części. Dwie odłóż na bok i przykryj aby nie wysychały. Jedną część rozwałkuj na bardzo cienki placek. Wycinaj kółka lub kwadraty. Na środek każdego nakładaj farsz, składaj na pół i sklejaj boki. Pierogi układaj na blacie lub ściereczce oprószonej mąką i przykrywaj.
Do garnka z osoloną wrzącą wodą, wkładaj partiami pierogi i wyjmuj je łyżką cedzakową po 2-3 minutach od chwili ich wypłynięcia na powierzchnię. Układaj na półmisku. W ten sposób ugotuj wszystkie pierogi. Podawaj polane masłem z koprem i świeżo mielonym pieprzem.
Nawet bym nie pomyślała, by zrobić taki farsz, ale to brzmi tak dobrze, ze chyba spróbuję.
Konabula, koniecznie. To jest pyszne!
Połączenie tych smaków jest niesztampowe, a z tego powodu miłośnicy nowych smaków tym chętniej się na nie skuszą.
Pojedztam, a jakie to pyszne połączenie.
Aniu możesz pierogarnie otwierać tyle masz tych przepisów na pierogi i co jeden to lepszy 🙂 te wyglądają obłedne i z chęcią bym takie zjadała nawet teraz 🙂
Aniu, bo ja bardzo lubię lepić pierogi.
Te też są wspaniałe!
Z kaszą jeszcze pierogów nie jadłam. Chętnie spróbuję kiedyś ten przepis, tym bardziej, że uwielbiam z kapustą i grzybami, ale moi domownicy nie cierpią grzybów. Więc jak z kaszą zrobię, to może im też zasmakuje.
Żyć nie umierać, ale tutaj nie ma grzybów.
Przeczytałaś przepis? Nie wiem co komentujesz.
Ten przepis bardzo mnie zaciekawił. To połączenie smaków musi być rewelacyjne.
Dietomix, jest doskonałe. Polecam.
Wyglądają pysznie, trochę pracy, ale przy okazji spróbuję 🙂
Agnieszko, no trzeba poświęcić czas i pracę na takie pyszne pierogi.