Taki obiad lubię i czasami potrzebuję nieskomplikowanej receptury, aby dostać coś, co praktycznie robi się samo, no prawie. Wystarczy zamarynować mięso, pokroić warzywa, przygotować wcześniej bulion i wstawić pyszne danie do piekarnika. Szybka propozycja na smakowity obiad, czyli kurczak pieczony na ryżu z warzywami!
2 uda kurczaka z wolnego chowu
200 g ryżu
1 spora cebula
1 brokuł
2 marchewki
100 g mrożonej kukurydzy
2 ząbki czosnku
3 łyżki oliwy EV
sól, pieprz
natka pietruszki, płatki chili, tymianek
4 szklanki bulionu warzywnego lub mięsnego
masło klarowane
Uda kurczaka dokładnie umyj i podziel na pół. Mięso oprósz solą, pieprzem oraz pozostałymi przyprawami. Ułóż je w misce, wlej oliwę oraz przeciśnięty przez praskę czosnek i wymieszaj. Przykryj folią spożywczą i odstaw na 1 godzinę. W międzyczasie marchew i cebulę obierz z łupiny i pokrój w talarki. Oddziel różyczki od brokułu.
Piekarnik nastaw na 180 st. C. Naczynie do zapiekania wysmaruj masłem klarowanym i wsyp ryż, ułóż warzywa i zalej bulionem. Kurczaka obsmaż na złoto na maśle klarowanym i połóż na wierzch, wlej sos z marynaty. Wstaw do rozgrzanego piekarnika i piecz przykryte około godziny. Na 20 – 30 minut przed końcem pieczenia zdejmij pokrywę i dopiekaj danie, aby bulion odparował. Podawaj od razu z ulubioną sałatką lub surówką.
Fajny pomysł, że ryż gotuje się tak jakby przy okazji i tak samo warzywa. Wszystko nawzajem przenika smakami. Taki ekspresowy przepis, bez brudzenia mnóstwa garnków 🙂
Górskie spacery,
dokładnie tak jest.
Lubimy to danie , szczególnie ze jest tutaj duża ilość warzyw, pyszny ryż i soczysty kurczak. Twój obiad jest pięknie podany.
Bernadeta, to super, że Wam też smakuje. I dziękuję.
Uielbiam dania jednogarnkowe! Oszczędza się nie tylko czas ale I naczynia 😉 Twój przepis na kurczaka wygląda rewelacyjnie, na pewno go wypróbuję 🙂
Edyta,
i wszystko masz w jednym naczyniu. To danie jest pyszne.
Oooo i to jest obiad, szybki pyszny i nawet kolorowy 🙂
Aniu i nawet wart zrobienia.
Pomysł gotowania ryżu w aromatycznych sosikach nadaje mu niepowtarzalnego smaku. teoretycznie obiad Robi się sam .Można zrobić tego więcej jeść nawet przez 2 dni. pomysł z ryżem genialny!
Kasiu, my jemy to danie dwa dni właśnie. Smak całej potrawy jest wyborny.
Dania jednogarnkowe zawsze są świetnym rozwiązaniem i w tym przypadku na pewno również tak jest.
Pojedztam, warto spróbować.
To pyszny i idealny obiad dla mnie na obecne dni. Praktycznie zrobi się sam, a ja będę uszczęśliwiona smakiem i aromatem 🙂
Małgorzata, wspaniale. Na pewno będzie bardzo smakowicie.
Świetna sprawa, sporo tutaj dobrych rzeczy, kurczak i chrupiąca skórka,ryż i warzywa. Idealny obiad na weekend i nie tylko. Nie ma też zbyt skomplikowanych dodatków i mega drogich przypraw,które użyjesz tylko raz i po sprawie. Proto i smacznie.
Violu, bo to ekonomiczny, ale bardzo pyszny posiłek. Warzywa użyjesz jakie akurat masz w domu. Ryż jest zawsze. Trzeba tylko kupić dobrego kurczaka.
Danie prezentuje się smacznie i duzy plus, że jest jednogarnkowe 🙂
Wędrówki po…, i jest bardzo pyszne.
jestem fanką dan jednogarnkowych, są pomysłowe i prostsze w wykonaniu i zmywania mniej 🙂
Aga, zgadzam się. I polecam ten przepis.