Piccata to danie dla zabieganych, poirytowanych, zdenerwowanych. Piccata to rodzaj żeński czasownika piccato, który oznacza kogoś w złym humorze, rozdrażnionego i złego. Nie wiem jak gotować w takim nastroju, ale tłumaczę sobie, że może chodzi tu o kogoś , kto jest zły bo po prostu jest głodny. To danie robi się szybko i można w krótkim czasie zaspokoić głód. Piccata to metoda przygotowania różnych mięs, najczęściej drobiu i cielęciny, ale także ryb.
Kurczak piccata jest bardzo smaczny i można powiedzieć, że nawet wystawny, bo otoczony w panierce z mąki i parmezanu, a charakteru i szyku nadaje mu lekki sos z kaparów i wina doprawiony sokiem z cytryny.
Do przygotowania tego dania wykorzystuje się najczęściej piersi lub polędwiczki z kurczaka. U mnie są to uda, a więc proces trwa nieco dłużej, ale efekt i smak jest boski. Oceńcie sami, ale pamiętajcie proszę, że kurczak musi być ekologiczny, z wolnego wybiegu.
2 uda kurczaka ze wsi
4 łyżki mąki
2 łyżki tartego parmezanu
4 łyżki oliwy
2 łyżki masła
4 łyżki kaparów
1/2 szklanki białego wytrawnego wina
1 ekologiczna cytryna
sól i pieprz
2 łyżki posiekanej natki pietruszki – opcjonalnie
Piekarnik nagrzej do 170 st. C.
Uda umyj i osusz. Wysyp na talerz mąkę i parmezan. Wymieszaj. Na głębokiej rozgrzej oliwę i masło.
Obtocz uda kurczaka w panierce i smaż je na złoto na patelni. Posyp solą i pieprzem. Przykryj patelnię pokrywą i wstaw do nagrzanego piekarnika. Piecz do miękkości – ok. 30- 40 minut.
W tym czasie rozgrzej drugą patelnię i wyłóż na nią kapary. Dodaj łyżkę masła i wlej wino. Podgrzewaj wszystko 2 minuty. Kiedy kurczak jest miękki, odkryj pokrywę i wlej wino z kaparami i masłem. Cytrynę pokrój na ćwiartki i połóż obok. Zostaw danie odkryte w piekarniku jeszcze 10 minut. Wyjmij i posyp ewentualnie natką pietruszki. Od razu podawaj.
Kuchnia włoska na pewno jest pełna ciekawych smaków i to jest jeden z nich.
Pojedztam, to jedna z najlepszych kuchni na świecie!
Brzmi świetnie, podsunę mężowi, bo to on u nas w domu gotuje 🙂
Miye, w takim razie smacznego!
Wyglada wyśmienicie 🙂 kuchnię włoską uwielbiam to pewnie będzie mi smakować 🙂
Aniu, jestem pewna. To wspaniałe danie.
Bardzo podoba mi się ten sposób na kurczaka, chętnie wykorzystam przepis. Pozdrawiam
Kamila, polecam. Jest bardzo smaczny, soczysty i bogaty w smaki.
Jestem wielbicielką włoskiej kuchni i to smaczne danie jest mi dobrze znane 🙂
Wędrówki po…, najważniejsze, że jest pyszne i proste.