Tosty ze smażonym jabłkiem i kremem migdałowym. Śniadanie na listopad

 

Poranek szary, wilgotny i mglisty? No cóż, listopad…Dlatego rozpieszczajmy się pysznymi śniadaniami. Pierwszymi lub drugimi. Dajmy sobie maksymalnie dużo ciepła, bliskości i kulinarnych rozkoszy.
Do takich zaliczam dzisiejsze śniadanie, które zjedliśmy z ogromną przyjemnością. Przygotowanie trwa 15 minut, a przyjemność zostaje na cały dzień.

 

 

2 jabłka Grójeckie
1/4 łyżeczki cynamonu
szczypta mielonego kardamonu
2 kromki chleba na zakwasie lub tostowego z masłem
2 łyżki kremu migdałowego
miód tymiankowy
masło klarowane

Zacznij od pokrojenia jabłka w kostkę wielkości kęsa. Dodaj na patelnię z 1 łyżeczką masła klarowanego i rozgrzej na średnim ogniu. Posyp cynamonem i kardamonem i smaż jabłka, często mieszając, aż się rozgrzeją i zmiękną – 5-10 minut.
Opiecz w piekarniku lub na patelni dwie kromki chleba na zakwasie lub tostowego i posmaruj kremem migdałowym.   Połóż smażone jabłka i polej miodem tymiankowym.

12 thoughts on “Tosty ze smażonym jabłkiem i kremem migdałowym. Śniadanie na listopad

  1. Taki inny ten tost 🙂 musi być dobry, bo smażone jabłka i sos migdałowy sam za siebie już mówią 🙂 połączenie idealne 🙂

  2. Tostów w takiej odsłonie jeszcze nie jadłam, więc mam co nadrabiać.

  3. Zatraciłabym się w trzech kromkach!
    takie pyszności można jeść i jeść bez końca! Idealne połączenie i feeria smaków!

  4. Niesamowite to Twoje listopadowe śniadanie, aromatyczne, pyszne i jak pięknie się prezentuje 🙂 nie pogardzę taką poranną smakowitością 🙂

  5. Taki smaczny poranek gwarantuje miły dzień, mniam!

  6. Ciekawe i zaskakujące połączenie. Nigdy nie jadłam jabłek w takim połączeniu.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *