Chleb na zakwasie z kaszą gryczaną i cebulą. Październikowa Piekarnia

 

Ten chleb przysporzył mi trochę emocji, ale i dołożył kolejne doświadczenie do mojej chlebowej drogi. Bardzo luźne ciasto nie chciało zamienić się w bardziej zwartą postać, mimo wyrabiania i składania po wielokroć…Ale wynagrodził ten mozół zapach chleba, który ostatecznie zapakowałam w foremki – przyjemny i ciepły aromat pieczonej cebulki i kaszy gryczanej. Zrobiło się przytulnie i ciepło w całym domu. Chleb  ma bogaty smak, wilgotny i mięciutki środek.
Bardzo jestem ciekawa Waszych bochenków i niecierpliwie czekam na 20.00!

 

 

Chleb gryczany z cebulką
przepis z Kuchni Gucia z moimi zmianami

Zakwas
150 g wody
150 g mąki pszennej T750
10-15 g startera
Całość wymieszać i pozostawić na noc.

Ciasto
300 g zakwasu
100 g gotowanej kaszy gryczanej palonej
100 g mąki pszennej T1050
50 g mąki żytniej T2000
400 g mąki pszennej T750
400 g wody
15 g soli
30 g miodu
20 g masła w temp. pokojowej (miękkie)
100-130 g smażonej cebuli

Wymieszaj całą mąkę, wodę i starter i pozostaw na 30 minut.
Dodaj sól i miód i kontynuuj wyrabianie na drugiej prędkości do dobrego wyrobienia siatki glutenowej i wyraźnego oddzielania się ciasta od ścianek miksera – zajmie to około 15-25 minut. Jak już będzie dobrze wyrobione dodawaj po kawałeczku masło a następnie cebulkę.
Gdy ciasto się połączy i będzie prawie gładkie, przenieś je do pojemnika wysmarowanego olejem do wyrastania na ok. 2-2,5 godziny. Składaj co 30 minut.
Po pełnym wyrośnięciu ciasta, uformuj wstępnie kulę i zostaw na 15-20 minut.
Formuj bochenek i przełóż do koszyka lub włóż ciasto do foremek.
Czas wyrastania ok. 1,5 godziny (możesz umieścić na noc w lodówce).
Piekarnik rozgrzej z garnkiem żeliwnym do temp. 240 st. C. Po wyrośnięciu natnij chleb i umieść w garnku. Piecz 15 minut z pokrywą, obniż temperaturę do 220 st. C i piecz kolejne 15-20 minut.
Swój chleb piekłam w foremkach. Niestety nie mogłam zapanować nad rzadkim ciastem mimo długiego wyrabiania i składania.

Chleb na blogach:
Konawalie w kuchni
Kuchnia Gucia
Kuchennymi drzwiami
Moje małe czarowanie
Ogrody Babilonu
Zacisze kuchenne

18 thoughts on “Chleb na zakwasie z kaszą gryczaną i cebulą. Październikowa Piekarnia

  1. Mój całkiem przyjemnie ze mną współpracował, ja jestem mega zadowolona bo i smak i zapach wyborny. Twój mimo perypetii upiekł się wyśmienicie.
    Oto mój bochen:
    https://www.mojemaleczarowanie.pl/2022/10/chleb-gryczany-z-cebulka.html

    • Dorota, ja też jestem zadowolona z upieczonego chleba. Ale z ciastem miałam przygody. Co nie zmienia faktu, że chleb bardzo pyszny.

  2. Mnie sporo nerwów kosztował i wylądował w garnku, kształt beznadziejny ale smak rekompensuje wszystko!
    Październik, to miesiąc nowych doświadczeń zatem 🙂
    Twój pięknie się upiekł! Pozdrawiam!

  3. Wow, jaki cudny wyszedł!
    Te nerwy podczas wyrabiania smak zrekompensował. U mnie też był za luźny i trochę się rozjechał. Wszystkim bardzo smakował, a zapach z tą cebulką boski:-)

  4. Wspaniałe kromeczki, idealny miękisz i nie widać, że było trudno 🙂 Gratuluję !!!

  5. Wnętrze wygląda idealnie.
    Mój dał się uformować, ale słabo wyrósł podczas pieczenia.
    Za to smak przepyszny. 🙂

  6. Teraz są przepyszne chleby z różnymi dodatkami. Ten też na pewno taki jest.

  7. Wygląda naprawdę smakowicie, jestem pewna, że tak samo smakuje!

  8. Wygląda bardzo zachęcająco! Prawdziwy chleb naszych babć 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *