Sernik dyniowy bardzo lubimy i kiedy przychodzi odpowiedni moment jesieni, zabieram się za robotę. Jest pysznie wilgotny, delikatny i ma wspaniały słoneczny kolor. Jest w sam raz na weekend i radosne spotkania przy stole. Właśnie taki czas nadszedł. Zapraszam.
tortownica o średnicy 19 cm
spód
125g ciastek Lotus
60g miękkiego masła
masa serowa
400 g sera twarogowego
200 g mascarpone
200 g puree z pieczonej dyni
100 g drobnego cukru
1/2 łyżeczki cynamonu
1/2 łyżeczki kardamonu
1/2 łyżeczki imbiru
1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
3 łyżki maizeny lub mąki ziemniaczanej
4 średnie jajka
Wszystkie składniki muszą mieć temperaturę pokojową. Dno tortownicy wyłóż papierem do wypieków i wysmaruj masłem – dno i boki formy.
Ciastka połam i przełóż do kielicha blendera, dodaj miękkie masło i zmiksuj. Masą wyłóż spód tortownicy i wstaw do lodówki.
Piekarnik nastaw na 160 st. z opcją góra – dół. Na na dno wstaw pojemnik z wodą. Do misy miksera przełóż wszystkie składniki masy serowej oprócz jajek. Miksuj do połączenia. Teraz do masy serowej stopniowo dodawaj po jednym jajku. Miksuj krótko, do połączenia z masą serową. Wylej masę na spód ciasteczkowy, owiń tortownicę folią aluminiową i wstaw do piekarnika. Piecz przez 60 minut. Wyłącz piekarnik i otwórz, aby wypuścić parę. Zamknij i zostaw sernik do ostygnięcia. Wystaw sernik na blat i po całkowitym wystudzeniu przykryj go i wstaw do lodówki na całą noc.
Karmel z solą
100 g cukru
50 g masła
100 ml śmietanki kremówki
sól drobna lub gruba
Do garnuszka wsyp cukier i rozprowadź go po całym dnie. Podgrzewaj na średnim ogniu ( nie mieszam) do czasu, aż cukier się rozpuści i zacznie się karmelizować.
Gdy osiągnie brązowy kolor dodaj masło i wymieszaj, aż się połączy z karmelem.
Wlej śmietankę i dalej mieszaj do zagotowania. W międzyczasie dodaj sól.
Zestaw garnek z ognia i przelej karmel do słoika lub sosjerki.
dekoracja sernika
ciastka Lotus
solony karmel
Ciastka dokładnie zmiksuj na piasek. Sernik polej karmelem i posyp ciasteczkowym piaskiem. Podawaj !
Zapraszam też na sernik dyniowy z pestkami dyni – TUTAJ.
Lubię serniki, ale takiego dyniowego jeszcze nie jadłam. Na pewno jest smaczny.
Pojedztam, w takim razie spróbuj i oceń sama.
Jeszcze nigdy nie jadłam ciasta z dynią. A że serniki uwielbiam, to bym się skusiła na tego 🙂 Przepis już wiem komu podeślę i wproszę się potem na kawę i ciacho 😉
Żyć nie umierać, trzymam kciuki zatem za tego, kto dla Ciebie ma upiec ten sernik.
Solony karmel to wciąż cieszący się popularnością smak ale w połączeniu z dynią… no ciekawe i na czasie:)
czerwonafilizanka, właśnie z dynią solony karmel smakuje doskonale.
Uwielbiam serniki ale takiego z dynia nie jadłam 🙂 przepis wykorzystam bo wygląda obłednie 😉
Aniu, zapraszam. To pyszny sernik. Zajrzyj tez po inny przepis na sernik z dynią.
Kocham serniki, uwielbiam dynię, więc jestem pewna, że takie połączenie mnie zachwyci… już sam przepis i zdjęcia mnie zachwycają :))) Serniczek wygląda pysznie :))
Pozdrawiam serdecznie, Agness <3
Agnieszko, zatem piecz i ciesz się jesiennym smakiem.
Och, ale kusisz Aniu tymi sernikami dyniowymi 🙂 Ślinka cieknie na sam widok. Muszę chyba zrobić swój twaróg I koniecznie spróbować tego jesiennego cuda
Edyta, bo to wspaniały jesienny deser.
Od dawna za mną chodzi taki sernik. Wszystko idealnie skomponowane. Dynia, ser i karmel.
Bernadeta, dlatego w końcu go upiecz. Jest fantastyczny.
Ale przepiękny kolor, wspaniały smak być musi! czuję się zachęcona wręcz ponaglona aby spróbować go upiec na weekendzie!
Kasiu, bo to sernik na teraz właśnie. Ma przywoływać słońce. Jeżeli upieczesz go w weekend, będzie słodką osłodą wolnego czasu.
Cudowny! Właśnie dzisiaj miałam w planie sernikobrownie, ale chyba się nie wyrobię 🙁
Patrycja, Dziękuję. Sernikobrownie to trochę inne ciasto. Czasami piekę.