Wegetariańskie gołąbki z kaszą i jesiennymi warzywami to danie w sam raz na tę porę roku. Może być to doskonały obiad lub kolacja dla całej rodziny lub przyjaciół. Sycące ale bardzo świeże, bo pachnące aromatycznym koprem. Gołąbki smakują równie dobrze, a może nawet lepiej, na drugi lub trzeci dzień. Niech Cię nie zmyli długi przepis, przygotowanie jest proste, a satysfakcja wielka.
Gołąbki
średnia główka białej kapusty
200 g kaszy jęczmiennej
1 duży por
1 duża marchew
1 mały seler
2 ząbki czosnku
kilka świeżych leśnych grzybów lub pieczarek
1 litr bulionu warzywnego
2 łyżki natki pietruszki
2 łyżki świeżego kopru
1 łyżeczka liści tymianku
sól i pieprz do smaku
2 + 2 łyżki oliwy lub oleju roślinnego
Sos koperkowy
3/4 szklanki mleka
2 łyżki masła
1 łyżka mąki orkiszowej
sos z pieczenia gołąbków
1 pęczek kopru posiekany
sól i pieprz
Kaszę wypłucz na sicie i ugotuj al dente w lekko posolonym wrzątku. Odcedź.
Por dobrze umyj pokrój, marchew i seler zetrzyj na tarce na średnich oczkach. Posiekaj czosnek, koper i natkę. Na patelni rozgrzej tłuszcz i zeszklij por i czosnek, dodaj pokrojone grzyby. Smaż mieszając. Teraz dorzuć seler i marchew. Mieszając, smaż na średnim ogniu 5 minut. Wyłącz grzanie, dodaj wędzoną paprykę, tymianek, natkę i koper. Wymieszaj i dopraw solą i pieprzem. Dodaj ugotowaną kaszę, wlej szklankę bulionu, dokładnie połącz z resztą farszu, spróbuj i dopraw solą i pieprzem.
Wydrąż głąb z kapusty, włóż ją do garnka z osoloną wodą. Przykryj i parz kapustę przez 15 minut, odwracając, aż będzie można zdjąć liście. Wykrój z każdego liścia gruby nerw.
Farsz zawijaj w liście kapusty i formuj gołąbki. Podsmaż je lekko na patelni z każdej strony, przełóż do garnka do zapiekania i zalej bulionem warzywnym. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 st. C, przykryj i trzymaj tak 30 minut. Zdejmij pokrywę i zapiekaj jeszcze 20 minut, aby płyn trochę odparował.
Przygotuj sos koperkowy.
W garnku rozpuść masło, wsyp mąkę i smaż około 2 minuty. Wlej mleko i mieszaj energicznie rózgą kuchenną, aby nie powstały grudki – cały czas podgrzewając. Sos będzie robił się gęsty, więc stopniowo dolewaj sos z gołąbków. Kiedy sos się rozluźni, dodaj masło i dopraw solą i pieprzem. Teraz dodaj 3/4 posiekanego kopru i wymieszaj.
Podanie
Wyłóż gołąbki na półmisek, polej sosem, posyp pieprzem i resztą świeżego kopru.
Sos koperkowy bardzo mi się podoba 😀 Gołąbki to dla mnie nowość
Uwielbiam i gołąbki i sos koperkowy 🙂
Uwielbiam gołąbki, są takie pyszne. Jednak trudno mi je zrobić w wersji wegetariańskiej. Z zainteresowaniem wysłuchałabym Twojego przepisu.
Marta, przepis masz napisany. To łatwe danie.
Sos koperkowy pycha. Mam ochotę wypróbować je następnym razem. 🙂
Magdalena, świetnie. Na pewno będą Ci smakować.
Warto spróbować. Nigdy nie robiłam takich
Ula, bardzo warto. Są pyszne.
Jadłabym! Gołąbki uwielbiam od dawna, a do sosu koperkowego też się ostatnio przekonałam.
Karolina, w takim razie je zrób.
Sos koperkowy bardzo lubię, więc w połączeniu z gołąbkami musi być pyszny.
Pojedztam, fantastycznie smakuje.
Uwielbiam gołąbki w każdej formie, w takie również. Nie jadłam nigdy z sosem koperkowym więc chętnie wypróbuję to połączenie smaków !
Katarzyna, bardzo Cię zachęcam. To wspaniałe jedeznie.
Gołąbki prezentują się pięknie, na pewno w wersji z grzybami są bardzo smaczne.
kasiak, bez grzybów też smakują fantastycznie.
Teraz w okresie jesiennym to idealne danie szczególnie z grzybami.
Bernika, są przepyszne!
Takich gołąbków jak Twoje nie jadłam, ale jadłam podobne i też kaszą i ziemniakami. Moja mam robi odkąd pamiętam i są bardzo smaczne.. Nie można ich nazwać wegetrianskimi bo są kaszą i ziemniaki są doprawione boczkiem 🙂 polecam trochę inna wersję 🙂
Aniu, te gołąbki są bez ziemniaków. Poza tym robię też z ziemniakami i kaszą. Bardzo lubię takie wersje.
Fantastyczny przepis! Po przeczytaniu nie mogę się doczekać, aby je przygotować. Dzięki za inspirację kulinarną!
Kasiu, bardzo mi miło. Niech Ci smakują.