Ta sałatka jest przepyszna ! Ma wiele kolorów lata, dojrzałych smaków i jest idealna jako dodatek lub danie główne. Można ją włożyć do pudełka, zabrać na piknik lub na wyjazd. Sprawdzi się w każdym wariancie.
2-4 porcje
1 słoik bio cieciorki, umytej i odsączonej
3 czerwone lub kolorowe papryki
1 ząbek czosnku, posiekany
1/2 duży pęczka natki pietruszki, drobno posiekanej
1/2 pęczka kolendry, posiekanej
1 łyżka za’ataru
3 łyżki oliwy EV
2 łyżki soku z cytryny
Upiecz paprykę, obierz ją ze skórki i pokrój w cienkie paski. Przełóż do miski, dodaj ciecierzycę, czosnek, natkę, oliwę i sok z cytryny. Wymieszaj wszystkie składniki i posyp za’atarem. Spróbuj i dodaj więcej oliwy lub soku z cytryny – według własnego gustu.
Czasami dodaję jeszcze: posiekane oliwki, suszone pomidory, marynowane karczochy, mozzarellę, jajka na twardo.
Możesz zastąpić cieciorkę inną dowolną fasolą.
Jak upiec paprykę?
Piekarnik nagrzej do 200 st. C. Blachę z piekarnika wyłóż papierem do pieczenia.
Papryki umyj i w całości ułóż na blasze – wsuń ją do piekarnika na najwyższą półkę. W czasie pieczenia każdą paprykę obróć kilka razy, aby się równomiernie upiekła. Skórka powinna być prawie czarna. Piecz ok. 30 minut. Gorące papryki szczypcami przełóż do papierowej torby i zamknij ją. Czekaj aż papryki ostygną – przełóż je do miski. Każdą obierz ze skórki i usuń pestki. Sok zostaw w misce – można go wykorzystać do sosu lub do zupy.
Polecam przepis na pieczoną paprykę z anchois w słoiku – klik!
choć za pieczoną papryką nie przepadam, to przepis wydaje się naprawdę pyszną opcją 🙂 chętnie go wypróbuję 🙂
Sys, a naprawdę warto. Ta sałatka jest fantastyczna!
Takie połączenie warzyw w sałatce musi być rewelacyjne. Uwielbiam pieczoną paprykę.
Pojedztam, właśnie takie jest. Delicje!
Przepis bardzo smakowity, lubię takie kombinacje, na pewno wiele osób również zajada ze smakiem 🙂
kasiak, o tak, ta sałatka bardzo smakuje każdemu kto ją jadł.
To danie akurat kompletnie nie dla mnie, bo nie znoszę cieciorki pod żadną postacią – ale mojej wegetariańskiej siostrze na pewno by smakowało.
Karolina, napisałam, że możesz cieciorkę zastąpić ulubionymi strączkami.
Pięknie kolorowo wygląda to danie, pieczona papryka jest smaczna oczywiście jak dla mnie tyko czerwona.
czerwonafilizanka, dziękuję. Sałatka i kolorem i smakiem wygrywa z innymi, które przygotowuję.
Chętnie widziałabym tę sałatkę w moim dzisiejszym śniadaniowym pojemniku. Mniam!
Kamila, jest prosta do przygotowania. Na wynos wręcz idealna.
Apetyczna, kolorowa sałatka. Podoba mi się i zapisuję . 🙂
Pozdrawiam
Marto, bardzo mi miło. Niech Ci smakuje.