To, co kocham w tych marynowanych kuleczkach mozzarelli, to to, że wyglądają tak fantazyjne i zawsze robią wrażenie na moich gościach, a do tego są tak proste do zrobienia. Wystarczy piętnaście minut, aby ta wspaniała przystawka była gotowa i cieszyła podniebienia domowników i przyjaciół.
Wykorzystanie oliwy Extra Virgin jest tutaj kluczowym warunkiem, ponieważ aromaty czosnku i ziół są rozpuszczalne w tłuszczach, co oznacza, że naprawdę trzeba je zanurzyć w oliwie, aby wydobyć ich pełny smak. Wysokiej jakości oliwa tłoczona na zimno ma naturalny pełny smak oliwek, który nie tylko wydobywa to, co najlepsze w czosnku i ziołach, ale także je uzupełnia.
400 g odsączonej mini mozzarelli
3/4 szklanki oliwy z pierwszego tłoczenia
2 ząbki czosnku
1 łyżka świeżych liści bazylii
1 łyżka świeżego tymianku – opcjonalnie
1 łyżka świeżego oregano – opcjonalnie
1/2 łyżeczki płatków peperoncino lub chili do smaku
1/4 łyżeczki soli morskiej lub do smaku
Wymieszaj oliwę, czosnek, zioła, płatki czerwonej papryki i sól. Do słoika włóż kulki mozzarelli i zalej oliwą do całkowitego pokrycia sera.
Pozostaw do marynowania na godzinę lub dłużej. Im dłużej mozzarella będzie się marynować, tym lepszy będzie jej smak. Przechowuj w lodówce w zamkniętym słoiku do pięciu dni.
Muszę spróbować. Brzmi smacznie
Maju, smakuje bosko!
Mozzarelli w takim wydaniu to ja jeszcze nie miałam okazji kosztować
Pojedztam, to skosztuj. Warto.
Bardzo lubie mozzarelle, w tym wydaniu nigdy nie próbowałam.
Iwona, spróbuj i delektuj się.
Uwielbiam te mini kuleczki, tak marynowane są zdecydowanie jeszcze lepsze! Idealnie!
Kamila,
marynowane w oliwie i ziołach zyskują na smaku.
Mogę bez końca się nimi zajadać, wystarczy nawet tylko pomidor obok na talerzu i od razu zdrowe śniadanie gotowe. 🙂
Izabela, cudnie ! Ten wspaniały ser jest uniwersalny.
Brzmi smakowicie, uwielbiam takie nieoczywiste jedzonko.
Miye, to jest oczywiste, klasyczne jedzenie z Włoch!