Panuozzo jak w Neapolu. Sierpniowa Piekarnia

 

Panuozzo z Neapolu to przede wszystkim pyszny chleb z ciasta jak na pizzę, które fermentuje w zimnie. Po upieczeniu wkładamy do środka ulubione dodatki we włoskim stylu. Takie kanapki mogę jeść codziennie. Przypominają mi one piękne chwile z Włoch, toteż chętnie do nich wracam.
Panuozzo domowej roboty można zabrać ze sobą do szkoły, biura lub na wyjazd. Zdrowo i pysznie !

Panuozzo zostało przygotowane po raz pierwszy w 1983 roku w rodzinie Mascolo w Gragnano na wybrzeżu Sorrento w Kampanii. To podawana na ciepło duża kanapka, zrobiona z długo leżakującego ciasta na pizzę.
Tradycyjnym farszem jest salcissia i mozzarella. Dzisiaj można spotkać panuozzo z różnymi dodatkami – karczochami, salami, wędzonym łososiem, oliwkami, prosciutto, młodymi pędami brokułów…

 

 

Panuozzo
215 gramów mąki Manitoba
100 gramów mąki T00
3 g suchych drożdży
10 g cukru
180 g wody w temperaturze pokojowej
10 g soli
semolina do podsypania

Mąkę, drożdże i cukier wsyp do miski i wymieszaj. Dodaj połowę wody i wyrabiaj, następnie dodaj sól, a następnie resztę wody. Zagnieć ciasto i zostaw na około 10 minut. Następnie umieść je w naoliwionej misce, przykryj i zostaw do wyrośnięcia w temperaturze pokojowej na około 2 godziny. Wstaw do lodówki na noc.

W dniu pieczenia wyjmij ciasto z lodówki, połóż na blacie, przykryj i zostaw na około 30 minut do osiągnięcia temperatury pokojowej.
Ciasto podziel na pół, a następnie złóż każdą część. Aby to zrobić, spłaszcz ciasto i złóż ze wszystkich stron od krawędzi do środka, przekręć ciasto, spłaszcz i złóż również z tej strony do środka. Uformuj na podłużne placki i ściśnij palcami koniec ciasta. Zrób to samo z drugim kawałkiem ciasta. Przykryj i odstaw na 2 godziny, złączeniem do dołu.

Kawałki ciasta posyp semoliną, a następnie delikatnie dociśnij rękoma, aby uformować podłużne kawałki o długości około 30 cm i szerokości 10 cm. Rozgrzej piekarnik do 250 stopni i piecz około 12 minut na rozgrzanej blasze lub kamieniu do pizzy.

Ostudź na kratce, przetnij na pół i włóż do środka co chcesz.

 

 

W moich panuozzo jest:
* mozzarella
* rukola
* włoska mortadela

 

 

Panuozzo na blogach:
Kuchnia Gucia
Kuchennymi drzwiami
Moje małe czarowanie
Ogrody Babilonu
Pokrojone i doprawione
Rodzinnie roślinnie
Tajemnice smaku

30 thoughts on “Panuozzo jak w Neapolu. Sierpniowa Piekarnia

  1. O tak można zabrać wszędzie i delektować się ich doskonałym smakiem!
    Twoje pysznie napakowane! Dziękuję za sierpniowy wspólny czas!

  2. Pyszne takie kanapki a chlebki łatwo się wypieka. Sierpniowe pieczenie było znakomite.
    Moje Panuozzo: https://www.mojemaleczarowanie.pl/2022/08/panuozzo-czyli-pyszna-kanapka-z-woch.html

  3. Pyszne włoskie wakacje 🙂 Cieszę się że mogłam dołączyć do wycieczki 😉

  4. Ja też jestem, tylko się zagapiłam 😀

  5. Wspaniały przepis i kolejna wakacyjna, smaczna podróż. Twoje bułeczki upiekły się znakomicie. Do kolejnego wspólnego pieczenia.

    • Adam, bardzo się cieszę i dziękuję. Ty, wytrawny piekarz potrafisz dodać mi skrzydeł. Do zobaczenia w Piekarni za miesiąc!

  6. Panuzzo wyglądają obłędnie. Niestety nie dałam rady piec z Wami, bardzo żałuję, ale z pewnością upiekę. Pozdrawiam Piekarki i Piekarzy!

  7. Jejku jak żałuję, że nie ma mnie w domu kolejny weekend. Bułeczki cudowne i na pewno je upiekę.

  8. Na taką kanapkę już teraz nabrałam ochoty.

  9. Wędrowki po kuchni

    Juz czuję ten wspaniały zapach domowego pieczywa <3 Aż zgłodniałam…

  10. Aniu przepięknie Ci wyszły ! Dziękuję za zaproszenie i do następnego razu!

  11. Takie pieczywko to ja rozumiem 🙂

  12. Pysznie wygląda! Zapisuje stronę i od dzisiaj witam takie cudeńka w moim domu!

  13. Dziękuję. A w jakich sklepach można ją u nas kupić lub czy ma jakiś odpowiednik?

  14. Naprawdę super sprawa! Nie znałam tego przepisu akurat i skusze się z pewnością na jego wypróbowanie w najbliższym czasie, już widze te pyszne bułeczki! Serdecznie Tobie dziękuję <3

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *