Zaproszenie do sierpniowej Piekarni

 

Drodzy miłośnicy domowego pieczywa,
przed nami ostatnie wakacyjne spotkanie w Piekarni. Lato u schyłku i wkrótce powitamy jesienne klimaty…
Mam dla Was sierpniowe wyzwanie z serii piekarnicze wakacyjne podróże. Dotarliśmy do …..Neapolu! ( no co ja zrobię, że kocham włoskie klimaty. To przez genetykę) I mamy ochotę na coś absolutnie lokalnego. Jemy więc Panuozzo czyli najsłynniejszą kanapkę z Kampanii z nadzieniem z mozzarelli, salcissii, młodych liści brokułów, gotowanej szynki albo scamorzy.  Ale najpierw musimy upiec chleb…

Kiedy pieczemy?
W weekend 26, 27, 28 sierpnia
Kiedy publikujemy?
W poniedziałek 29 sierpnia o 20.00

Panuozzo
215 gramów mąki Manitoba
100 gramów mąki T00
3 g suchych drożdży
10 g cukru
180 g wody w temperaturze pokojowej
10 g soli
semolina do podsypania

Mąkę, drożdże i cukier wsyp do miski i wymieszaj. Dodaj połowę wody i wyrabiaj, następnie dodaj sól, a następnie resztę wody. Zagnieć ciasto i zostaw na około 10 minut. Następnie umieść je w naoliwionej misce, przykryj i zostaw do wyrośnięcia w temperaturze pokojowej na około 2 godziny. Wstaw do lodówki na noc.

W dniu pieczenia wyjmij ciasto z lodówki, połóż na blacie, przykryj i zostaw na około 30 minut do osiągnięcia temperatury pokojowej.
Ciasto podziel na pół, a następnie złóż każdą część. Aby to zrobić, spłaszcz ciasto i złóż ze wszystkich stron od krawędzi do środka, przekręć ciasto, spłaszcz i złóż również z tej strony do środka. Uformuj na podłużne placki i ściśnij palcami koniec ciasta. Zrób to samo z drugim kawałkiem ciasta. Przykryj i odstaw na 2 godziny, złączeniem do dołu.

Kawałki ciasta posyp semoliną, a następnie delikatnie dociśnij rękoma, aby uformować podłużne kawałki o długości około 30 cm i szerokości 10 cm. Rozgrzej piekarnik do 250 stopni i piecz około 12 minut na rozgrzanej blasze lub kamieniu do pizzy.

Ostudź na kratce, przetnij na pół i włóż do środka co chcesz.

 

 

4 thoughts on “Zaproszenie do sierpniowej Piekarni

  1. Jakieś daty? pieczenia? publikacji?

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *