Zupa pomidorowa z soczewicą jest łatwa do przygotowania zarówno w tradycyjny sposób, jak i za pomocą blendera gotującego Kohersen, który zdecydowanie ułatwia pracę w kuchni. Zupa jest świetnym posiłkiem wegetariańskim pełnym smaków i aromatów. Ciecierzycę gotuje się w bulionie z pomidorami, marchewką, selerem, czosnkiem i przyprawami. Zupę wieńczy garść szpinaku, odrobina śmietany i pyszne oliwki.
2 łyżki stołowe oliwy
1 średnia cebula, posiekana
4 goździki roztarte na proszek
2 marchewki, pokrojone
2 łodygi selera naciowego, pokrojone
po 2 łyżeczki: tymianku, oregano, papryki wędzonej
po 1 łyżeczce soli i pieprzu
1 szklanka wypłukanej ciecierzycy
6 szklanek wywaru warzywnego
400 g pomidorów lub 1 puszka pomidorów bez skórki
garść młodego szpinaku
1/2 szklanki pokrojonych oliwek bez pestek
1/2 szklanki śmietany kremówki
* szklanka o pojemności 240 ml
Zupa przygotowana w blenderze gotującym Kohersen
Rozgrzej oliwę w średnim garnku na średnim ogniu. Dodaj cebulę i gotuj, aż zmięknie, około 3 minut. Dodaj do garnka czosnek, marchewki i seler i gotuj przez około 5 minut. Wymieszaj tymianek, oregano, wędzoną paprykę, sól i pieprz. Dodaj ciecierzycę, bulion i pomidory i przełóż wszystko do kielicha blendera gotującego Kohersen. Ustaw zakres temperatur na 95 st. C i czas 60 minut. Zapomnij o zupie. Kiedy ekran wyświetlacza blendera się wyłączy, wyciągnij wtyczkę z gniazdka. Zdejmij pokrywę blendera, dodaj szpinak, śmietanę i oliwki. Wymieszaj łyżką i zostaw zupę w kielichu na 10 minut. Po tym czasie możesz ją serwować.
Jeżeli gotujesz zupę tradycyjnie
Rozgrzej oliwę w dużym garnku na średnim ogniu. Dodaj cebulę i gotuj, aż zmięknie, około 3 minut. Dodaj do garnka czosnek, marchewki i seler i gotuj przez około 5 minut. Wymieszaj tymianek, oregano, wędzoną paprykę, sól i pieprz.
Dodaj soczewicę, bulion i pomidory do garnka i zagotuj . Zmniejsz ogień, przykryj garnek i gotuj przez 30-40 minut, aż soczewica zmięknie. Dodaj szpinak, oliwki i śmietanę i mieszaj, aż szpinak zwiędnie.
Podawaj z grzankami lub dowolnym pieczywem.
Wszystkie zupy pomidorowe niewątpliwie kochają moje kubki smakowe ❤
Pojedztam, w takim razie bierz przepis!
Nigdy nie robiłam takiej zupy. Bedę musiała spróbować
Agnieszko, koniecznie. Na pewno bardzo ją polubisz.
Ciekawa wersja pomidorowej i przyznam, że wygląda smakowicie. 🙂
Asiu, i jest przepyszna.
Jaka odmiana soczewicy jest w tej zupie? Przyglądam się uważnie zdjęciu i nie mogę oprzeć się wrażeniu, że widzę tam ciecierzycę.
Małgorzata, to ciecierzyca! Niesamowite, że pomyliłam te ziarna.
Ale świetny pomysł na przepis! Czasami mam gości wege wiec dla mnie jak znalazł wpis 🙂
Patrycja, nawet bez gości polecam tę zupę.
Bez wątpienia jest się w czym rozsmakować.
Paulina, przyznaję, że tak.
Pomidorowej z takimi dodatkami jeszcze nie jadłam. Blender w kuchni dobrze mieć ją bardzo lubię robić koktajle
czerwonafilizanka, ta zupa na pewno Cię rozpieści smakami. Ten blender jest do wszystkiego, nie tylko do koktajli.