Pulled Pork to przepis typu – ustaw i zapomnij, idealny na duże spotkania, posiłki przygotowane wcześniej lub zawsze, gdy masz ochotę na rozpływającą się w ustach wieprzowinę bez dużego wysiłku. Ten łatwy przepis na szarpaną wieprzowinę przygotowałam w wolnowarze, aby ‘robił się sam’, ale możesz przygotować go w piekarniku lub garnku żeliwnym. Wieprzowina będzie krucha, soczysta i będzie się prosić o skąpanie w słodkim i pikantnym sosie barbecue. Podawaj BBQ Pulled Pork na kanapkach, z makaronem i serem, na pizzy, owinięte w tortille i jak tylko chcesz.
Domowy sos BBQ
Ten domowy przepis na sos BBQ to mieszanka słodkich i pikantnych smaków, gotowa w mniej niż 20 minut . 15 z tych minut to gotowanie na wolnym ogniu. To idealna przyprawa do grillowanego kurczaka, żeberek, burgerów, kanapek, a nawet nachosów lub zapiekanek.
2 szklanki ketchupu
1/2 szklanki melasy z granatów
1/3 szklanki ciemnego cukru muscovado
1/3 szklanki octu jabłkowego
1/4 szklanki dżemu jeżynowego/z czarnej porzeczki, bez pestek
1 łyżeczka płynnego dymu, opcjonalnie
po 1 łyżeczce wędzonej papryki i czosnku w proszku
po 1/2 łyżeczki cebuli suszonej, kremowej musztardy, pieprzu i soli
1/4 łyżeczki suszonego tymianku
Dodaj wszystkie składniki sosu BBQ do średniego rondla i wymieszaj, aby je połączyć.
Doprowadź do wrzenia, a następnie zmniejsz do małego ognia, aby delikatnie gotować sos przez 15 minut, od czasu do czasu mieszając. Gotowy odstaw lub przełóż do słoika. Możesz zrobić sos wcześniej i przechowywać go w lodówce.
Pulled Pork
1 kg łopatki wieprzowej oczyszczonej z nadmiaru tłuszczu
50 g salsy chipotle z puszki
1/3 szklanki ciemnego cukru muscovado
1 łyżka octu jabłkowego
2 łyżeczki czosnku w proszku
1 łyżeczka suszonej cebuli
po ½ łyżeczki słodkiej papryki wędzonej i mielonego imbiru
skórka otarta z 1 pomarańczy bio
1 szklanka domowego bulionu warzywnego lub mięsnego
1 szklanka domowego sosu BBQ
2 jabłka – u mnie Grójeckie
Umyj i osusz mięso i przysmaż je na suchej patelni ze wszystkich stron, aby zamknąć w środku soki.
Lekko spryskaj misę wolnowaru oliwą i połóż wieprzowinę. W misce wymieszaj wszystkie składniki oprócz sosu barbecue i dodaj do mięsa. Wlej ciepły bulion.
Przykryj i gotuj na małym ogniu przez 8-12 godzin lub na wysokiej temperaturze przez 4-6 godzin, aż wieprzowina będzie bardzo miękka, na godzinę przed końcem dodaj pokrojone jabłka. Gotowe mięso wyjmij na deskę do krojenia i poszarp widelcami. Opróżnij wolnowar z wszelkich płynów. Sos przelej przez sito do garnka i na wolnym ogniu zredukuj go do połowy. Wymieszaj z domowym sosem BBQ.
Włóż mięso do wolnowaru i wlej sos barbecue, wymieszaj, aż będzie równomiernie pokryte sosem. Zostaw na 30 minut na najniższej temperaturze. ( Resztę sosu zamknij w słoiku, ostudź i przechowuj w lodówce).
Spróbuj i dodaj do smaku sól/pieprz/brązowy cukier. Podawaj jak lubisz.
Lubię takie dania, których nie trzeba pilnować :))
Pojedztam, to bardzo wygodne i mamy pewność, że wszystko się uda.
Pamiętam jak lata temu pierwszy raz spróbowałam mięsa w takim wydaniu. Byłam pozytywnie zaskoczona jego smakiem
Wędrówki po…, tak, to wyjątkowo pyszna odsłona wieprzowiny.
Fantastyczna propozycja!
Dziękuję Patrycjo. Smakuje super.
Bardzo ciekawy przepis. Chętnie wypróbuję, bo widzę, że nie jest to skomplikowane danie. .
Retromoderna, to jest proste i pyszne danie!
Dodatek jabłek bez wątpienia jest dobrym pomysłem. Mniam.
Paulina, jak najbardziej. Mięso wychodzi wilgotne i kruche.