To proste ciasto jest doskonałym letnim deserem i pasuje na każdą okazję. Mięciutkie, aromatyczne, pełne borówek i cytrynowej rześkości. Można też zabrać je na piknik lub jako prezent dla bliskich i przyjaciół. Ucieszy każdego, a łasuchy poproszą o kolejny kawałek…
Ciasto
100 g dobrej jakości białej czekolady
100g miękkiego masła
50 g drobnego cukru
szczypta soli
2 duże jajka
200 g mąki pszennej
2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
1 łyżeczka proszku do pieczenia
150 ml jogurtu naturalnego
150 g borówek amerykańskich plus 100 go do dekoracji ciasta
skórka z bio cytryny do dekoracji
Lukier cytrynowy
sok z połowy cytryny
cukier puder
Do miski wlej sok cytrynowy i wsyp tyle cukru pudru, aby powstał lukier o konsystencji gęstej śmietany. Odstaw.
Włóż białą czekoladę do miski i postaw na garnku z delikatnie gotującą się wodą. Mieszaj, aż czekolada się rozpuści, a następnie odstaw do ostygnięcia.
Piekarnik rozgrzej do 180°C. Keksówkę wyłóż papierem do pieczenia.
W misie miksera ubij masło z cukrem na puszystą masę. Dodawaj po jednym jajku, dodając łyżkę mąki, jeśli mieszanina zacznie się ścinać. Dodaj ekstrakt waniliowy i schłodzoną białą czekoladę.
Przesiej mąkę, proszek do pieczenia i szczyptę soli. Połącz z masą i dodaj jogurt. Miksuj, aż będzie gładka.
Przełóż ciasto do przygotowanej formy, na wierzch posyp borówki. Piecz przez około 50 minut, aż patyczek wyjdzie suchy. Przestudź ciasto w foremce przez 10 minut, a następnie wyjmij i ostudź na kratce.
Polej lukrem, posyp borówkami i skórką z cytryny,
Na ciasta z różnymi owocami zawsze jestem bardzo chętna.
Pojedztam, to bardzo dobrze. Bierz przepis.
Wow! Wygląda cudnie! Ale nabrałam ochoty na spałaszowanie takiego 🙂
Miye, jest bardzo łatwe, więc zachęcam Cię do upieczenia.
Aż mi ślinka pociekła! Wszystkie składniki tego ciasta uwielbiam!
Zołza z kitką, w takim razie prosta droga, aby upiec to ciasto.
Dziś zanim się zorientowałam mama zrobiła inne ciasto z borówkami. Przepis wykorzystam kolejnym razem.
Paulina, co się odwlecze…
Pysznie, akurat do niedzielnej kawki 🙂 lubię piec wykorzystując sezonowe owoce
Marysiu, pasuje do kawy czy herbaty każdego dnia.
Cytrynowe wypieki z borówkami uwielbiam!
Patrycja, to pyszne desery.
Połączenie idealne na połączeniu smaków, idealne ciach do herbatki albo kawy
czerwonafilizanka, tak, to pyszne ciasto.