Zaproszenie do lipcowej Piekarni

 

No i mamy lipiec…Tak szybko pędzi ten czas, a zegar nieubłaganie wyznacza godzinę za godziną. Pora więc i na nasze lipcowe wypiekanie. Letnia Piekarnia zaprasza na wspólne działanie i pyszne pieczywo. Tym razem zmierzymy się z przepisem na Mantovane z włoskiej Lombardii. Odbędziemy kolejną wakacyjną piekarniczą podróż.

Kiedy pieczemy?
W weekend 22,23, 24 lipca.

Kiedy publikujemy?
W poniedziałek 25 lipca o 20.00

Montovani
Przepis i zdjęcie z bloga Strawberries and lemon

Składniki na 8 sztuk
400 g mąki 00 albo chlebowej
100 g mąki 0 (lub Manitoba) albo chlebowej
3 g suchych drożdży
30 g smalcu (lub masła)
10 g soli
1 łyżeczka syropu słodowego (lub cukru)
240-250 g wody

Przygotowanie
W misce miksera (lub w dużej misce, jeśli ugniatasz ręcznie) umieść wszystkie suche składniki, do których dodaj smalec (masło) i wodę. Ugniataj, aż uzyskasz jędrne i nieklejące się ciasto (trochę bardziej miękkie niż na zwykły makaron jajeczny). Teraz zagniataj ręcznie przez 1 minutę, na blacie, przykryj miską i odstaw na 15 minut.

Zważ ciasto i podziel je na 8 kawałków o jednakowej wadze. Uformuj kulki i przykryj ściereczką.

Weź kawałek ciasta i rozwałkuj je wzdłuż (za pomocą maszyny do makaronu lub wałka do ciasta). Jeśli ma tendencję do rozszerzania się, zagnij końce do wewnątrz i ponownie rozwałkuj, tak aby uzyskać długie paski o jednakowej szerokości. Patrz filmy na blogu. Potem je zroluj.

W ten sam sposób postąp ze wszystkimi kawałkami ciasta, ułóż je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, przykryj i pozostaw do wyrośnięcia na godzinę – półtorej.

Rozgrzej piekarnik do 200 ° C.

Zrób mocne nacięcie wzdłuż długości bułek, dość głębokie, a następnie natychmiast piecz przez około 30 minut, aż lekko się zrumienią.

Pozostaw do ostygnięcia na ruszcie.

4 thoughts on “Zaproszenie do lipcowej Piekarni

  1. Piękne, smakowite bułeczki. 🙂 W takim kształcie jeszcze nie piekłam.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *