Te pyszne i oryginalne w smaku paczuszki podaj na letni podwieczorek w ogrodzie lub na pikniku. Chrupiące francuskie ciasto i niebanalne nadzienie porwą każdego i na pewno ich zabraknie długo przed końcem imprezy. My lubimy je w towarzystwie schłodzonego cydru. Letnio, prosto i smakowicie.
Paczuszki z ciasta francuskiego z mięsem, jabłkiem i porem
2 porcje
1 mały por, drobno pokrojony
1 duże jabłko Grójeckie, drobno pokrojone
2 gałązki świeżego tymianku, posiekane
2 gałązki świeżej szałwii, posiekane
2 surowe kiełbaski – jagnięce lub wieprzowe
1 łyżeczka ostrej musztardy
sól morska i czarny pieprz
1 płat ciasta francuskiego z masłem
1 jajko do posmarowania ciasta
listki i kwiaty szałwii do podania
Rozgrzej piekarnik do 200°C. Mięso wyjmij z osłonek. W misce wymieszaj posiekany por, jabłko, zioła, mięso i musztardę. Dopraw solą i pieprzem.
Na posypanej mąką powierzchni rozwałkuj ciasto na grubość 1 mm. Pokrój ciasto wzdłuż na prostokąty. Jedną połowę prostokąta potnij wzdłuż radełkiem. Na drugą część połóż nadzienie. Zlep prostokąty ciasta i ułóż je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Posmaruj ubitym jajkiem, obok połóż liście szałwii. Piecz przez 20 minut lub do zrumienienia ciasta. Udekoruj kwiatami szałwii i podawaj ciepłe.
Paczuszki doskonale smakują ze schłodzonym cydrem .
Paczuszki pysznie napakowane! Bardzo lubię połączenie kiełbasy, pasztetu, mięsa … z jabłkiem. Pozdrawiam
Kamila, to jest naprawdę pyszne. Dziękuję.
Ja nie mogę wchodzić na Twojego bloga, bo znowu zrobiłam się głodna 😀 Wyglądają pysznie!
Stacja książka, ależ zapraszam. Je się także oczami.
Właśnie kupiłam ciasto francuskie i zastanawiałam się czy zrobić na słodko czy wykwintnie. Przepis spadł mi jak z nieba. Dzięki 🙂
Marysiu, bardzo się cieszę. Niech Ci smakuje!
Wygląda smacznie. Ja jednak jestem weganką. xD
Łędina, nic nie stoi na przeszkodzie zrobić bez mięsa. Proste wyjście.
Super pomysł na przepis, który wydaje się być naprawdę smaczny i idealny na letnie dni. Skoro mam już wyremontowaną kuchnię z nowymi sprzętami AGD to mogę testować takie pomysły. Twój również wypróbuję. Pozdrawiam serdecznie.
Daria, w takim razie do dzieła!
świetne połączenie owoców, kiełbaski i dodatków – przepis sprawdzony
Marysiu, to bardzo pyszne danie. Dziękuję.