Dziki, niedźwiedzi lub cebula czarownic. Z dumą donoszę, że wreszcie dorodnie wyrósł w moim ogrodzie. Liście ma ogromne, pięknie zielone. Jest naturalną rośliną prozdrowotną i warto go jeść kiedy tylko się da. Każdego dnia cieszy nasze kubki smakowe. Co roku o tej porze roku przygotowujemy go na różne sposoby razem z Konwaliami w kuchni.
Pesto z czosnku niedźwiedziego
duży pęczek dzikiego czosnku
150 ml oliwy z pierwszego tłoczenia
50 g płatków migdałowych
50 g parmezanu
1 łyżeczka soku z cytryny
1/2 łyżeczki soli morskiej
Liście czosnku umyj i osusz. Włóż je do kielicha blendera, dodaj pozostałe składniki i miksuj. Nie musi to być gładka masa. Przełóż do wyparzonego słoika, wlej na wierzch 1 łyżkę oliwy, zakręć i przechowuj w lodówce. Albo wykorzystaj od razu.
Rigatoni z pesto z czosnku niedźwiedziego
400 g rigatoni
pesto z czosnku niedźwiedziego
oliwa EV
świeżo mielony pieprz
Makaron ugotuj w dużej ilości wody, lekko posolonej – al dente. Odlej 3-4 łyżki wody z gotowania. Makaron przelej przez sito, włóż z powrotem do garnka, wlej wodę i dodaj pesto. Wymieszaj i rozłóż na talerze, posyp świeżo mielonym pieprzem. Polej oliwą.
Czosnkowe pesto z migdałami to moje ulubione.
A makaron z nim to pyszności.
Zazdroszczę dorodnego czosnku w ogrodzie.
Mój słabo się rozrasta.
Muszę o niego bardziej zadbać w tym roku.
Dziękuję za ten dziki czas! 🙂
Magda, trzeba pysznie wykorzystać ten czosnkowy czas.
Posadziłam rok temu czosnek z lasu, nie z ogrodniczego sklepu. I dopiero ten wspaniale rośnie.
Wcale o niego nie dbam.
Dziękuję za czosnkowe spotkanie.
Pesto to najszybsze danie na świecie. A z czosnku niedźwiedziego na pewno smakuje wybornie!
Patrycja, podobnie jak inne sosy czy pasty.
Tak, z czosnku niedźwiedziego jest przepyszne.
Bardzo fajny pomysł na szybki obiad. chętnie skorzystam z przepisu
Cztery fajery,
przede wszystkim zdrowy i pyszny.
U mnie też czosnek teraz rządzi. Mam pesto i wiem już jak go wykorzystam.
Mniam!
Kamila, to świetnie. Delektujmy się.