W maju świętujemy urodziny mojego Męża i powstanie tego bloga. Przygotowuję nasze ulubione potrawy i wspominamy nasze wspólne początki. Zazwyczaj przyjmujemy wtedy Gości na tarasie, bo maj pozwala na wspaniałe party w pięknych okolicznościach przyrody.
Oto jedno z naszych ulubionych dań.
ośmiornica (u mnie mrożona)
1 laska cynamonu
300 ml oliwy EV
4 duże ząbki czosnku
szczypiorek drobno posiekany
sok z dwóch cytryn
sól, pieprz
Ośmiornicę przełóż z zamrażalnika do lodówki – im dłużej będzie się rozmrażać tym będzie lepsza. Kiedy będzie rozmrożona, zagotuj duży garnek osolonej wody i dodaj laskę cynamonu. Usuń z ośmiornicy oczy umiejscowione między głową i mackami – często jest w sprzedaży już przygotowana.
Chwyć ośmiornicę za głowę i zamaczaj kilka razy we wrzątku aby macki się skurczyły. Włóż ośmiornicę do garnka i gotuj przez około 40 minut.
W moździerzu rozetrzyj czosnek z solą, dodawaj po trochu soku z cytryny i oliwę – energicznie mieszaj, aby powstała zawiesista emulsja. Na koniec dodaj pieprz.
Nigdy nie jadłam ośmiornicy, do odważnych świat należy, więc bym spróbowała. Wszystkiego dobrego!
Edyta, zatem czas spróbować. To jest pyszne.
Dziękuję.
Gratuluję 14 lat bloga. Niewątpliwie jest co świętować!
Pojedztam, to kawał czasu i wiele pracy.
Danie z ośmiornicą na pewno idealnie uświetni ten czas.
Paulina, oczywiście tak.
Dla miłośników owoców morza, to może być rewelacyjny pomysł
Cztery fajery, kto jada ten docenia.
Aniu najlepsze życzenia urodzinowe dla Męża i gratuluję pięknej rocznicy blogowej 🙂 Niech Twój blog dalej tak pięknie się rozwija i cieszy nas wspaniałymi przepisami. Dla mnie Twoje przepisy są rzetelne, sprawdzone, ciekawe i są też źródłem inspiracji. Przy okazji dziękuję Ci za Piekarnię, dzięki której mogę się rozwijać w temacie domowego pieczywa 🙂 Niech tak dalej będzie 🙂 Pozdrawiam serdecznie
Małgosiu, serdecznie dziękuję za piękne życzenia i komplementy.
a danie wygląda bardzo apetycznie!
Dziękuję Małgosiu.
Najlepsze życzenia dla Was! To danie idealnie nadaje się do świętowania. pyszności!
Kamila, dziękujemy bardzo.
Tak, ta ośmiornica to nasz comford food.
Niech Ci się wiedzie dalszych wielu lat w zdrowiu i z nowymi pomysłami.
Wszystkiego dobrego Aniu.
Dziękuję bardzo Dorota.
14 lat to kawał czasu. Zyczę żeby Pani zaskakiwała nas nowymi przepisami kolejne 14 lat
dywany, dziękuję. Postaram się.
Fajny przepis, choć ośmiornicę rzadko jadam to bardzo lubię.
Podwójne najlepsze życzenia! Pozdrawiam. 🙂
Dziękuję Joanno.
Pozdrowienia.
Nigdy nie jadłam ośmiornicy. Zawsze bałam się czy mi posmakuje czy nie. Jak większość jem oczami
Klaudio, smakować trzeba, a nie się bać.