Babeczki ponczowe były kiedyś w Polsce bardzo popularne. Z pewnością za sprawą francuskiej babki Savarin.
Savarin to duża baba drożdżowa pieczona w formie z kominkiem i mocno nasączana syropem rumowym. Podawana jest z bitą śmietaną, którą nakłada się do dziury po formie i z owocami – jeśli jest serwowana na zimno. Kiedy podajemy ją na ciepło, nie dodaje się bitej śmietany, tylko owoce podgrzane w syropie.
Moje ponczowe babeczki nasączyłam rumem i polałam cytrynowym lukrem. Po prostu rozpływają się w ustach.
ciasto
250 g mąki pszennej tortowej
15 g świeżych drożdży
15 g cukru
szczypta soli
3 średnie jajka
50 ml letniego mleka
75 g roztopionego masła
poncz
250 g cukru
600 ml wody
5 łyżek rumu
lub
250 g cukru
skórki z cytrusów bio
600 ml wody
lukier cytrynowy plus skórka z pomarańczy do dekoracji
Drożdże rozkrusz, posy cukrem i łyżeczką mąki, dodaj letnie mleko i wymieszaj na pastę. Przykryj i odstaw w ciepłe miejsce na około 15 – 20 minut.
Do misy robota przesiej mąkę i sól, wlej rozkłócone jajka, dodaj rozczyn drożdżowy i wyrabiaj ciasto ok. 10 minut.
Dodaj rozpuszczone masło i wyrabiaj dalej ciasto aż będzie gładkie i elastyczne – 10 minut.
Przykryj ciasto przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na około godzinę. Powinno podwoić objętość. Ponownie krótko je zagnieć i przełóż do foremek wysmarowanych masłem.
Foremki z ciastem przykryj ściereczką i odstaw na około pół godziny do wyrośnięcia.
Piekarnik nagrzej do 170 st. C góra-dół. Piecz babeczki około 20 minut. Wyjmij je z piekarnika i kiedy przestygną, wyjmij z foremek na kratkę aby ostygły.
W garnku zagotuj cukier z wodą i rumem (albo ze skórkami z cytrusów, jeżeli babeczki będą jadły dzieci), wkładaj po trzy babeczki i każdą mocz około 2 minuty – obracaj je w ponczu.
Nasączone babeczki postaw na kratce, aby odciekł nadmiar syropu. Wierzch babeczek polej jeszcze ponczem. Zrób lukier i polej babeczki. Udekoruj je skórką pomarańczową.
Możesz podać je też z bitą śmietaną i świeżymi owocami.
Z tego przepisu możesz upiec jedną dużą babkę. Piecz ją wtedy ok. 45 minut do suchego patyczka. Nasączaj jak w przepisie.
Uwielbiam takie babeczki, prawdziwa ozdoba świątecznego stołu
Cztery fajery,
my bardzo je lubimy. Rozpływają się w ustach.
Cudowne. Radosnych Swiąt Wielkanocnych!
Patrycja, dziękuję bardzo.
Wspaniałe babeczki na spokojne święta! Najlepszego!
Dziękuję Kamila.
Wyglądają obłędnie i tak na pewno smakują <3
Gosiu, dziękuję. Są doskonałe.
Wyglądają przepysznie! A przepis też zdaje się być całkiem prosty. W tym roku wprawdzie omijają mnie świąteczne przygotowania, ale za rok może się skuszę Wesołych!
Podreperuje, mnie też ominęły, ale upiekłam je przed świętami.
Wesołych Świąt!
Ślicznie i apetycznie babeczki wyglądają 🙂
krystynabozenna,
dziękuję i pozdrawiam.
Wszystkiego najlepszego dla Ciebie na najbliższe dni!
Babeczki na pewno przepyszne.
Pojedztam, pyszne bardzo.
Mniam. Wygląda smacznie. 😉
Wesołych świąt.
Łędina, dziękuję Dobrego świętowania.
Wyglądają bardzo uroczo
Dziękuję Agato.
Baby jak malowane, czytając o Savarin aż sie rozmarzyłam, przypomniana mi trochę polentę.
czerwona filiżanka, polenta do Savarin to jednak lata świetlne. Spróbuj koniecznie słynną babę.
Kusząca propozycja
blurp, skuś się.
Przysmak prezentuje się świetnie. Dziękuję za przepis.
Paula, bardzo proszę.
Ekstra mini babeczki. Nigdy takich nie robiłam
Moniko, upiecz je koniecznie.
Babki obiowiązkowe są na święta wielkanocne. U mnie co roku tradycyjna babka piskowa
Dario, u każdego inna babka jest obowiązkowa.
Wstyd przyznac, ale nigdy takiej nie jadłam 🙂
blogierka, to czas spróbować.
cudowne babeczki!
Dziękuję Magda.
Idealne na Wielkanoc. Za rok na pewno takie zrobię
Basiu, koniecznie. To wyjątkowo pyszne babeczki.
Żałuję, że przed Święsami nie trafiłam na przepis. Zapiszę na przyszły rok. 🙂
Anita, możesz je upiec w każdym momencie. Nie czekaj do świąt.
Uwielbiam babeczki! Ale narobiłaś mi smaka 🙂
Anno P., to wielkanocne wypieki.