Babka jest wilgotna, aromatyczna, przepyszna!
Makowa babka cioci Wiesi
200 g zmielonego maku
8 łyżek gorącej wody
250 g masła
1/2 szklanki cukru
1 laska wanilii
1,5 szklanki mąki pszennej T450
2 łyżeczki proszku do pieczenia
5 jajek
1 łyżka soku z cytryny
50 g migdałów lub płatków migdałowych plus do dekoracji
polewa
100 g białej czekolady
50 g śmietanki kremówki 30%
Mak wsyp do miski i dodaj 8 łyżek gorącej wody. Wymieszaj i odstaw. Migdały zalej wrzątkiem i obierz je z brązowej skórki, posiekaj.
W drugiej misce wymieszaj mąkę z proszkiem do pieczenia.
Masło utrzyj z cukrem na puszystą masę. Cały czas ucierając dodawaj mak. Następnie dodawaj na zmianę jajka i mąkę. Dalej ucierając dodaj sok z cytryny i ziarenka z laski wanilii. Na końcu migdały i wymieszaj. Przelej ciasto do formy na babkę wysmarowanej masłem.
Piecz babkę w 170 st. C ok. 50 minut. Sprawdź patyczkiem. Wyjmij formę i zostaw na 10 minut. Teraz wyjmij na kratkę ciasto i zostaw do wystudzenia.
Czekoladę połam i dodaj śmietankę. Postaw miskę na garnku z gorącą wodą i mieszaj, aż składniki się połączą.
Polej babkę polewą, posyp migdałami i odstaw, aż polewa zastygnie.
Takiej babki jeszcze nie piekłam, chętnie skorzystam z przepisu
Cztery fajery, bardzo proszę. Babka jest świetna.
Ta babka wygląda naprawdę świetnie i na pewno tak też smakuje.
Pojedztam, zapewniam, że tak .
Ciekawa. Wszystko świetnie do siebie pasuje
Patrycjo, dziękuję
Uwielbiam babkę każdego rodzaju jest to moje ulubione ciasto wielkanocne
Patrycjo, to wspaniale. I ja uwielbiam baby na Wielkanoc.
Dziekuje za swiateczny przepis : )
Anno, bardzo proszę.
Świetnie wygląda. Z pewnością wypróbuję przepis.
Magnes Podróży, dziękuję i zapraszam po przepis.
Piękna baba na świąteczny stół. Już teraz zjadłabym kawałek. 🙂
Alicjo, zapraszam.
Wygląda bardzo samokwicie. Pewnie też tak smakuje, Szkoda, ze technologia nie poszła tak do przodu, że można jeszcze powąchać i posmakować niektórych potraw 😀
Kinga, mnie smakowanie i zapach na odległość nie pociągają.
Wolę zdecydowanie mieć to na talerzu.
Pysznie wygląda! makowej baby jeszcze nie robiłam. Wielkanoc to idealna okazja. 🙂
Iza, jest świetna i prosta . Polecam Ci spróbować.
Prawdziwa babka. Z chęcią bym spróbowała
ULa, polecam upiec. Pyszności.
Mój mąż za nią przepada, czasami przygotowuję, nieco inny przepis, ale podobny rozkład składników. 🙂
Izabela, nie dziwię się, bo jest pyszna.
Obok tak pysznej babki na pewno nie mogę przejść obojętnie.
Paulina, nie możesz.
ciekawy przepis, wypróbuję na dniach <3
Gosiu, będzie mi bardzo miło.
Chetnie bym zjadla taka babke, gdyby ktos mi ja zaserwowal 😉
Marta, najlepiej sama ja upiecz.
Ta wspaniała babka bardzo mnie kusi, pewnie stanie na świątecznym stole.
Pozdrawiam!
Kamila, bardzo będzie mi miło.