***
Domowa kiełbasa to ważny punkt wielkanocnego menu. W naszej tradycji stawiamy na kiełbasę białą, która jest niezbędnym składnikiem świątecznego żuru, ale też zapiekamy ją w chrzanowym lub chlebowym sosie czy piwie z dodatkiem cebuli.
U mnie część białej kiełbasy również ‘suszymy’ w piekarniku w niskiej temperaturze i podajemy na półmisku z wędlinami. Tak przygotowana biała kiełbasa jest soczysta, aromatyczna i zachowuje wszystkie swoje walory smakowe.
Domowa kiełbasa bez wędzenia
biała kiełbasa z tego przepisu
Nagrzej piekarnik do 100 – 120 st. C . Kiełbasę powieś na bambusowym patyku lub rozłóż na kratce. Susz 2- 2,5 godziny. Połowę czasu z jednej strony, potem odwróć ją i susz z drugiej strony.
Uwielbiam domową białą kiełbasę, taka jest najlepsza nasza już też zrobiona 🙂
Cztery fajery, świetnie. Tak jak lubimy.
W moim rodzinnym domu rodzice zawsze przygotowują kiełbasę na Wielkanoc, nie wyobrazam sobie, aby było inaczej!
Patrycja, to wspaniale. Najlepsza domowa kiełbasa.
Przepis polecę mamie, może akurat z niego skorzysta.
Pojedztam, poleć komu chcesz.
Nie mam to, jak domowe wędliny, te smakują najlepiej i do tego wiemy, co dokładnie jemy 😉
Bielecki, oczywiście. Nie ma tu żadnych wątpliwości.
Domowe wędliny zawsze znajdą wielu swoich odbiorców.
Paulina, bo są najlepsze.
W ten sposób jeszcze białej kiełbasy nie robiłam, może kiedyś spróbuję, u nas kiełbasa moczy się przez noc w ziołach i dopiero potem jest krótko gotowana.
Izabela, moja kiełbasa jest najmojsza i najlepsza.
Jeszcze nigdy nie robiłam białej kiełbasy, ciekawa jestem tego smaku. Jedyne co robię, to karkówka na kanapki dla męża
Karolina, to wspaniała domowa wędlina.
Domowa kiełbasa najlepsza!
Małgorzata, najlepsza.
To jest to! Niestety nie miałam okazji spróbowac takiej kiełbasy
Pola, w takim razie spróbuj ją zrobić. Boska!