Kruszon zwany też bolą – dawniej nieodłączny towarzysz wszystkich balów,zebrań towarzyskich,przyjęć.
Lekko alkoholizowany,zimny napój orzeźwiający.
Polska nazwa pochodzi od francuskiego słowa cruchon – dzbanuszek,bo właśnie w kryształowych dzbankach najczęściej go podawano.
Kruszon zwyczajny.
Na dwie butelki wina,4-5 pomarańczy,6 łyzek tłuczonego cukru,2 duże kileiszki koniaku i maraskino.
Postawić na lodzie.
Podać w szklaneczce lub dzbanku kryształowym z lodem.
Do kruszonu można wkarajć rózne owoce, jak:brzoskwinie,ananasy,pomarańcze.
Alina Gniewkowska ,Wspólczesna kuchnia domowa,1927
Na dzbanek kruszonu bierze się 1/3 część czystego lodu,butelke białego wina,
3/4 szklanki cukru,dwie pomarańcze pokarajane na cząstki bez pestek i kieliszek koniaku(…)
Gdy się przyrządza kruszon z szampańskiego,to koniaku sie nie wlewa,a zamiast pomarańcz wkłada sie ananas lub brzoskwinię.
Wincentyna Zawadzka,Kucharka litewska,1938*
Myślę,że warto wracać do starych przepisów na świąteczne napoje.
W moim domu zagościły od jakiegoś czasu na stałe.
Są dla mnie inspiracją do poszukiwań własych receptur i smaków.
Dzisiejszy kruszon to jedna z tych wersji,które pełne są tradycyjnych rodzimych smaków.
A że kruszon to napój alkoholowy,przygotowałam go na bazie krupniku na miodzie.
Kruszon z suszonymi owocami i krupnikiem
500 g suszonych owoców bez pestek: jabłka,gruszki,morele,śliwki
1 limonka
250 ml krupniku na miodzie
150 ml wody źródlanej
Owoce namoczyć w wodzie i odstawić na dwie godziny aby zmiękły.
Osączyć na sicie.
Wodę można wykorzystać do kompotu lub wypić.
W naczynie wyłożyć owoce i plasterki limonki.
Oddzielnie zmieszać wodę źródlaną z krupnikiem i zalać owoce.
Odstawić na kilka godzin.
Kruszon podawać schłodzony w szklanym naczyniu.
Rozlewać do szklanek.
Kruszonem żegnam 2013.
Był dobry,ciekawy i intensywny.
Pomyślnego Nowego Roku!
Niech Wam się darzy.
Wpis powstał w ramach projektu pod patronatem ZT Kruszwica i portalu zPierwszegoTloczenia.pl i jest częścią elektronicznej książki kucharskiej Boże Narodzenie 2013.
* tekst pochodzi z książki Hanny Szymanderskiej Kuchnia polska potrawy tradycyjne
Piękne zdjęcia! Porywam szklaneczkę…… i życzę Wszystkiego dobrego w Nowym Roku :)!
Dziękuję!
Dobrego Nowego Roku Dorota!
Ależ to musi być pyszne!
Piękne zdjęcia Aniu. 🙂
I Tobie cudownego Nowego Roku! Pozdrawiam ciepło:)
Majanko,
niech Ci się szczęści!
Dziękuję za miłe słowa i życzenia.
W święta nie udało mi się wykorzystać suszonych owoców:-) i już wiem do czego je wykorzystam:-). Najlepszego Aniu!!!
Olimpio,
koniecznie zrób kruszon!
Pomyślności Ci życzę.
Częstuję się i piję za Twoje zdrowie! Najlepszego w Nowym Roku! Spełnienia marzeń!
Dziękuję Kamila!
Pysznego i zdrowego 2014!
BRZMI MEGA PYSZNIE ;D
Życzę Szczęśliwego Nowego Roku i Szampańskiej zabawy Sylwestrowej!
Mysiu,
dziękuję Ci bardzo!
Wszystkiego naj!
Wypijam z rana małą szklaneczkę takiego wspaniałego trunku!
Patrząc na te zdjęcia ma się Aniu taką ochotę…
A dziś życzę udanej zabawy sylwestrowej i szczęśliwego Nowego Roku 🙂
Urszula,
pij na zdrowie,zapraszam!
Dziękuję i baw się szampańsko!
Też bardzo lubię wracać do staropolskich przepisów!
Wszystkiego dobrego w Nowym Roku Aniu!
Gosiu,
stare jest pyszne!
Dziękuję.
U nas już kruszon kruszeje :):)
Amber,wszystkiego dobrego w Nowym Roku !
Niech Ci się darzy !
Anno,
wspaniale!
Szczęścia dla Ciebie!
Ciekawy pomysł, choć nie dla mnie – bo ja piję tylko wytrawne wino. No ze słodkich to kieliszeczek nalewki czasami, ale dla moich gości będzie idealny i zrobię go na urodziny:-)
Aniu, zakończ ten rok w szampańskim nastroju i w szampańskim przywitaj ten nadchodzący:-) Pomyślności:-)!
Marzena, piłaś kiedyś ten krupnik?
On wcale nie jest słodki!
Ale cieszę się,że bez próbowania zaserwujesz go gościom.
Smacznego i szczęśliwego 2014!
Fantastyczny, jaka szkoda, że dopiero teraz zajrzałam do Ciebie 🙂
Szczęśliwego Nowego Roku Aniu!!!!
Renata,
dziekuję.
Nic straconego,karnawał przed nami!
Dobrego dla Ciebie!
Pyszna propozycja!
Aniu, niech Nowy Rok przyniesie Ci wiele radości,
niech wypełnią go wspaniali ludzie i tylko dobre wydarzenia.
Spełnienia marzeń!
Magda,
dziękuję.
Spełnienia takich życzeń sobie życzę…
nigdy nie piłam więc częstując się życzę wszystkiego dobrego w Nowym Roku! 🙂
Łucjo,
częstuj się.
Dziękuję!
Do tej pory kruszone kojarzył się jedynie z ciastem 🙂
Dobrego Nowego Roku 🙂
Gosiu,
no,no…
Dobrego!
… ze mną ten kruszon nie miałby szans na długie istnienie – myślę, że szybko dałabym mu radę, wygląda nader smakowicie. Chętnie zaserwowałabym sobie taki na rozgrzewkę przed Sylwestrem niestety nikt nie pomyślał o kruszonie w tym roku – dobrze, że w lodówce spoczywa schłodzone Clairette 🙂 Najlepszego Aniu i baw się przednio dziś – w tę noc przełomową 🙂
Aga,
zapraszam zatem do mnie!
A noc była pełna kolorów i radości.
Dziękuję.
Oj jaki piękny ten kruszon Aniu zrobiłaś i zdjęcia takie apetyczne , do jedzenia czy raczej wypicia i zjedzenia
Aniu Szczęśliwego Nowego Roku 2014
p.s ja ten chleb co Gucio pokazał już piekłam i mam na blogu , ale jak znajdę czas i tak upiekę 😀 tylko muszę dokupić mąki bo jak nigdy mam pustki mąkowe 😀
Dziekuję Alu!
Chleb też już piekłam,ale warto go powtarzać,więc i u mnie będzie.
Gdyby można było, to spiłabym kruszon z ekranu, no bo któż mi dziś zrobi takie delicje?Szkoda,że wczoraj nie pomyślałam o zrobieniu na dziś, a dziś? nawet myśleć nie mam siły.
Pozdrawiam Cię Aniu, serdeczności przesyłam.
Bożenko,karnawał przed nami i polecam Ci ten kruszon.
Poza tym zparaszam do siebie.
Popijamy go dzisiaj sennie po nocy kolorowej…
Wszystkiego naj!
Fenomenalny przepis. Zawsze mi się podobała nazwa tego napoju, ale nie wiedziałam, że to od dzbanuszka 🙂 Wszystkiego najlepszego, pięknego i szczęśliwego nowego roku, niech Ci upłynie pod znakiem radości i miłości.
Pozdrawiam,
Monika
Moniko,
dziękuję za krzepiące komplementy.
Dziękuję też za życzenia i wzajemnie przesyłam!
Dzięki Tobie wiem, skąd się wzięła nazwa tego napoju, który zapowiada się bardzo pysznie 🙂 Najlepszego Nowego Roku Amber 🙂
Joanno,
to się cieszę.
Pozdrawiam Cię noworocznie!
Fajnie jest poczytać i dowiedzieć się czegoś nowego. Dzięki! 🙂 Szczęścia w Nowym Roku!
Weroniko,
i wzajemnie fajnie.
Pozdrawiam serdecznie!
fantastyczne zdjęcia:) wszystkiego dobrego w Nowym roku!
Marta,
dziękuję.
Serdeczności!
dobry, staroświecki pomysł zawsze na czasie:)
Szczęśliwego Nowego Roku!
Olu, tak jest.
Szczęśliwego!
ooo jak dla mnie coś nowego 🙂 bardzo mi się podoba!
Smacznego zatem!
Bardzo dobry był ten rok, przywitaliśmy w nim Lilijkę .. było dużo radości, która przykryła chwilowe smutki:) ppozdrawiam Aniu i wszystkiego dobrego:)
І usually ɗo nοt write a great deal of remaгқѕ,
but i did some searching and wound up here Kruszon z suszonymi owօcami i krupnikiem na ρożegnanie i powitanie
The expected launch for the next i – Phone is slated on or around September 10.
90840 Dear Sirs: I have been submitting written petitions for
redress of grievances for many YEARS now, and receiving no replies.
Remember to talk about each item and discuss its purpose.