Gluten to białko występujące w ziarnach zbóż i jeden z najbardziej uczulających składników pokarmowych. Osoby nie tolerujące glutenu borykają się z problemami urozmaicenia swojej diety nie tylko na co dzień, ale też od święta. Nie zawsze mogą poświęcać czas na samodzielne przygotowania posiłków i deserów bez glutenu.
Jednym ze sposobów na pożegnanie się z kłopotami, jest znalezienie odpowiedniej firmy, która specjalizuje się w produkcji jedzenia bez glutenu. Przeszukując polski rynek spożywczy pod kątem świąt wielkanocnych, znalazłam firmę INCOLA, która specjalizuje się w produktach bez glutenu i posiada w swojej ofercie również wyroby bezmleczne i nisko-laktozowe. Są one w 100% bezpieczne dla osób cierpiących na celiakię i alergie pokarmowe. Firma wyjątkowo dba o jakość swoich wyrobów, aby były zdrowe i w smaku jak najbardziej zbliżone do glutenowych odpowiedników.
Wielkanocny deser bez glutenu to pyszne Panettone Icola. Słynne włoskie babki, które smakiem dorównują tym tradycyjnym i jednocześnie służą zdrowiu. Testy smakowe, które osobiście przeprowadziłam, wypadły nadzwyczaj pozytywnie. To chyba idealny moment aby zaopatrzyć się w nie i urozmaicić swój słodki świąteczny stół.
Gdzie kupisz Panettone bez glutenu z edycji limitowanej? Oto lista sklepów:
* www.facebook.com/Sin-Gluten-163251203874487
* www.facebook.com/Biosklep/
* www.facebook.com/ZebranoRanoEKOSKLEP
* www.facebook.com/sklepbezglutek/
Moje ulubione babki wielkanocne, są przepyszne
Cztrey fajery, bardzo pyszne. A te dodatkowo zdrowe.
Chętnie skuszę się na tę bezglutenową propozycję.
Pojedztam, polecam. Wypróbowałam, są pyszne.
To tym bardziej nie przejdę obok nich obojętnie.
Pojedztam, świetnie.
Oo świetny pomysł, zwłaszcza dla tych co glutenu jeść nie mogą. Polecę, bo znam takie osoby 🙂
Marzena, świetnie. Tym bardziej, że babki pysznie smakują.
Nie mam problemów z nietolerancją glutenu, nie muszę zwracać uwagi na to, aby nie było go w produktach, ale bardzo cieszy, że osoby go unikające mają dostęp do coraz szerszej palety produktów bez jego udziału.
Izabela, a ja akurat musze wybierać produkty niskolaktozowe i taka możliwość bardzo mnie cieszy.
Masz rację, ta dostępność bardzo cieszy.
Uwielbiam w wersji klasycznej, bez glutenu nigdy nie próbowałem. Musze kiedyś dać jej szanse
Irku, skuś się. Warto spróbować.
sporo o nich słyszałam i mam wielką chęć na degustację 🙂
Karolina, bardzo Cię zachęcam.
A z jakiego rodzaju mąki jest to ciasto?
Agato, mąka jaglana, mąka kukurydziana.
Córka ma nietolerancję, więc z pewnością je wypróbuję. Będzie mile zaskoczona. 🙂
Marto, polecam. Świetna niespodzianka.
Ooo bardzo lubię takie babki 🙂 aż mi się zachciało…:)
Spirulina, cieszę się.
Babka warta grzechu…