Wprawdzie dzisiaj za oknem śnieg i wiosna się ukryła, ale zdałam sobie sprawę, że wielkimi krokami zbliża się WielkaNoc. W tym roku zbytnio nie przygotowuję się do świąt, ponieważ spędzimy je poza domem, ale warto przypomnieć sobie domowe wielkanocne smaki. Babka waniliowa jest puszysta, delikatna i rozkosznie pyszna. Może ktoś także skusi się na ten przepis?
Babka waniliowa
przepis z książki Kuchnia warszawska, wydanie 1961
1/2 kg mąki
5 dkg drożdży ( świeże)
125 ml mleka
10 żółtek
20 dkg cukru ( można mniej)
1/3 łyżeczki soli
20 dkg masła
laska wanilii
rodzynki (opcjonalnie)
skórka pomarańczowa (opcjonalnie)
Do połowy mąki wlać rozpuszczone w ciepłym leku drożdże, dokładnie wymieszać i pozostawić rozczyn do wyrośnięcia. Gdy podrośnie, wlać żółtka ubite do białości z cukrem ( garnek z żółtkami w czasie ubijania trzymać w ciepłej wodzie), wsypać resztę mąki, sól, wanilię utłuczoną z cukrem i dokładnie wyrabiać – ciasto musi odstawać od ręki ( ubijam w mikserze i musi odstawać od ścianek misy). Wlać do ciasta rozpuszczone masło, wyrabiać dalej, aż tłuszcz będzie dobrze wchłonięty przez ciasto ( na koniec wyrabiania dodać rodzynki) i pozostawić w cieple do wyrośnięcia. Gdy ciasto powiększy się dwukrotnie, nakładać do foremki lub dwóch mniejszych, wysmarowanych masłem i wysypanych bułeczką i pozostawić do wyrośnięcia. Gdy foremki wypełnią się ciastem do 3/4 wysokości, ostrożnie wstawić je do pieca (nagrzewam do 170 st. C). Po 45 minutach próbować patyczkiem. Po upieczeniu wyjąć ostrożnie z formy i położyć bokiem na czymś miękkim, nie podnosząc, aż wystygnie.
Lukier biały
10 dkg cukru pudru
1 białko
1/4 soku z cytryny
Ucierać, aż masa zbieleje i zaczną się robić pęcherzyki. Ucierać należy w jedną stronę. Lukier powinien być bardzo gęsty.
Sezon na babki wielkanocne uważam za rozpoczęty, z Twojego przepisu tez skorzystam
Cztery fajery, o tak zaczynamy wypiekać baby i babki.
Waniliowej jeszcze nie robiłam, a jestem wielką miłośniczką wszelkich babek.
Pojedztam, a więc zapisuj przepis.
Wypasiona, aż 10 żółtek użyłaś!
Patrycja, tak. Jest wyjątkowo pyszna i tak szybko nie wysycha.
Mój tata byłby zachwycony kosztowaniem takiego wypieku. 🙂
Izabela, pozdrowienia dla taty.
Babka to obowiązkowy wypiek na święta
Wędrówki po…,
no tradycja.
Dobrze że niedługo Wielkanoc. Baba na pewno będzie z Twojego przepisu
Magda, bardzo się cieszę. Jest naprawdę pyszna.
Wygląda przepięknie. Podejrzewam, że smakuje jeszcze lepiej. Od razu przychodzą na myśl święta.
Dziękuję Kingo. Tak, ta babka jest pyszna.
taka babka to moje wspomnienia z dziecinstwa 🙂 mama zawsze robiła. Uwielbiam
Anno, i ja mam takie wspomnienia.
Baby to ja uwielbiam piec i jeść cały rok, ale teraz najbardziej
Ta twoja z fajnej książki to wiadomo,że wygląda cudnie i smakuje jak raj
Alu, i ja uwielbiam babki przez cały rok. Dziękuję.
Festiwal mazurków i babek rozpoczynasz piękną i smakowitą babką.
Uwielbiam drożdżowe babki na podstawie starych przepisów.
Mniam!
Kamila, taki babkowy czas i nie wyobrażam sobie inaczej.