Dzisiaj sięgnęłam do starej receptury na pyszne pierogi z kiszoną kapustą i ziemniakami. Przepis pochodzi z książki Marii Monatowej, wydanej w 1913 roku. Pierogi są doskonałe i chce się je jeść bez umiaru…Należy wybrać mączyste ziemniaki i dobrą kiszoną kapustę. To połączenie jest warte wszystkiego. Bierzcie i lepcie.
Pierogi z kiszoną kapustą i ziemniakami Marii Monatowej
500 g mąki białej orkiszowej lub pszennej T550
1 jajko
letnia woda
szczypta soli
5 ziemniaków
garść kiszonej kapusty z marchewką
1 cebula
masło
sól i pieprz
do podania: cebula, masło
Zagnieć ciasto z mąki, jajka, szczypty soli, dolewając po trochu letniej wody, aby otrzymać ciasto miękkie, nieklejące się do rąk. Odstaw pod przykryciem.
Kartofle obierz, ugotuj, zrób puree.
Kapustę pokrój, gotuj pół godziny. Po tym czasie odcedź.
Cebulę posiekaj, podsmaż na maśle. Następnie dodaj kapustę i lekko podsmaż.
Ziemniaki połącz z kapustą, dopraw solą i pieprzem.
Ciasto rozwałkuj, wycinaj szklanką koła, nakładaj farsz i sklejaj. Pierogi gotuj w osolonej wodzie. Podawaj ze smażoną na maśle cebulą.
Klasyka, której nie sposób nie spróbować. Bardzo lubimy wszelkie pierogi
Cztery fajery, te bardzo warto ulepić.
Nie jadłam jeszcze takich pierogów Co więcej nawet nie słyszałam wcześniej o takim połączeniu.
Joanno, to teraz już wiesz, że istnieją, i to od 1913 roku.
Moja druga połówka często narzeka, że chciałby pierogi z kapustą, ale bez grzybów. Coś trzeba będzie pokombinować 🙂
Miye, po co kombinować. Masz gotowy przepis. Pierogi są wyśmienite.
Takiego połączenia jeszcze nie jadłam, ale z kapustą bardzo lubię.
Pojedztam, koniecznie spróbuj. Pierogi są wyborne.
to musiało być dopiero wyzwanie, super pomysł żeby skorzystać z takiego przepisu!
Karolina, a jaki smak i satysfakcja.
Wow nigdy nie słyszałam o nich. Stara dobra kuchnia
Natalio, tak, to jest stary, wspaniały przepis.
Nic nie pozostaje tylko próbować
Kasiu, tak, warto bardzo.
od jakości składników wiele zależy, potrafią wiele dobrego zrobić ale i zepsuć.
czerwonafilizanka, oczywiście tak.
Brzmi smacznie. uwielbiam pierogi. Myślę, że będą mi smakowały
Olu, na pewno. Są prezpyszne.
Często robię pierogi, chętnie skorzystam z pomysłu na farsz.
Marysiu, bardzo proszę.
Wyglądają bardzo smacznie! Kocham każde pierogi!
Anno, to tak jak ja. Częstuj się.