Hamantasze. Żydowskie ciasteczka na święto Purim

 

He ה jak Hamantasze, (המן־טאַשן) – w jidysz. To nadziewane ciasteczka w kształcie trójkąta. Historia tych słodyczy nawiązuje do imienia Hamana, wezyra na dworze króla perskiego Achaszwerosza. Haman w imię osobistej zemsty chciał wymordować wszystkich Żydów w królestwie. Jego plany pokrzyżowała żona króla Estera, która była Żydówką.
Historia jest szczegółowo opisana w Biblii, w Księdze Estery.
Ciasteczka są tradycyjnie spożywane na coroczne święto Purim, które zwykle przypada na luty lub marzec. Święto to celebracja żydowskiego przetrwania. W tym roku jest obchodzone od wieczora 16 marca do wieczora 17 marca.
Słowo Purim odnosi się do Hamana, który bezskutecznie rzucił pur (los) na Żydów.
Ciastka były także nazywane uszami Hamana, co stanowiło nawiązanie do średniowiecznych poniżających kar wymierzanych skazanym złoczyńcom.
Istnieje wiele rodzajów Hamantaszy, różniących się zarówno nadzieniem, jak i ciastem.
Te kruche ciastka piecze się z dodatkiem margaryny pareve (chociaż masło można użyć do posiłku mlecznego) do ciasta i tradycyjnie były wypełnione nadzieniem z pestek moreli, suszonych śliwek lub maku. Jednak w dzisiejszych czasach popularne są również nadzienia czekoladowe i inne nadzienia owocowe.

 

 

100 g cukru
150 g masła
1  jajko
300 g mąki
30 ml wody
konfitura różana ( śliwkowa, czekoladowa, masa makowa)

Rozetrzyj masło z cukrem na jednolitą masę. Możesz to zrobić widelcem lub mikserem. Dodaj jedno jajko i dalej ubijaj. Wsyp mąkę, dodaj wodę i zagnieć ciasto. Gdy składniki dobrze się połączą, owiń ciasto w folię i wstaw do lodówki na 30 minut.
Rozgrzej piekarnik do temperatury 180ᵒС. Wyjmij ciasto z lodówki i rozwałkuj na grubość ok. 3 milimetrów.
Szklanką wytnij krążki z ciasta. Na środku każdego krążka połóż około pół łyżeczki nadzienia.
Chwyć za krawędzie ciasta i zawiń do środka tak, by powstały trójkąty. Ściśnij ich brzegi.
Na blasze wyłożonej papierem do pieczenia układaj uszy. Wstaw do piekarnika na 20 minut. Wyjmij blachę, kiedy ciastka ładnie się zarumienią.

29 thoughts on “Hamantasze. Żydowskie ciasteczka na święto Purim

  1. Uwielbiam je! Twoje idealne!

  2. Obłędnie się prezentują, kiedyś już je robiłam 🙂

  3. Bardzo fajnie prezentują się te ciasteczka i chętnie byśmy ich skosztowały 🙂

  4. Ciekawa historia wiążę się z tymi ciasteczkami, które swoją drogą wyglądają przepysznie. 🙂

  5. Z konfiturą różaną zjem wszystko 😉 A poważnie to bardzo ciekawa historia, takich zdawałoby się prostych ciasteczek. Pozdrawiam!

  6. Znam te ciasteczka ale nie miałam pojęcia że taką mają nazwę i tradycje. I fakt są pyszne.

    • Post Author Amber

      Bernadeta, wiele potraw z kuchni żydowskiej jest w naszych domach, a my o tym nie wiemy.
      Hamantasze są przepyszne.

  7. Witam, moje ciastka były piękne do momentu w którym dostały się do piekarnika, dlaczego wszystkie się porozklejały?

  8. Ale są pyszne, dam znać jak zrobię drugi raz, ale chyba zamiast masła dam margarynę, masło jest za drogie. Pozdrawiam.

  9. Pyszne ciasteczka. 🙂 Ostatnio miałam okazję spróbować w jednej z francuskich piekarni w Krakowie.

  10. Wyglądają bardzo ładnie i apetycznie. Kuchni żydowskiej nigdy nie próbowałam

  11. Tym razem piekłam na margarynie i ciasto zagniotłam (bez miksera, było trochę inne, cukier był wyczuwalny), ale na maśle smakują lepiej. Już się nie rozklejały (trzeba dokładnie sklejać), ale i tak nie trzymają kształtu. Trzeba je piec w 200°C żeby się zrumieniły. Nie wiem dlaczego moje ciastka w piekarniku tracą swój kształt. Może za trzecim razem się uda.

    • Basiu,
      piekłam je kilka razy i nigdy mi się nie rozklejały, ani nie traciły kształtu. One nie powinny być zrumienione tak jak zwykłe ciastka. Są raczej blade.
      Przepis jest oryginalny i powszechnie wykorzystywany.

  12. Ja się tak szybko nie poddaję, do 3 razy sztuka, pozdrawiam.

  13. Wyglądają przepysznie, muszę przetestować 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *