Czy znasz serowy savoir-vivre i wiesz jak poruszać się w świecie serów?
Właśnie ukazał się pierwszy polski przewodnik europejskich serów. Nakładem Wydawnictwa Znak, autorstwa Caroliny Pietyry i Kamila Wernickiego – Ser. Dojrzewający przewodnik dla koneserów.
Ten atlas serów europejskich i przewodnik po ich historii, ucieszy każdego kto chce dowiedzieć się jak serwować i degustować sery, jak dobrać do nich wino i dodatki. Ale też jak sery kroić i przechowywać.
W książce znajdziesz 40 przepisów na dania z serem w roli głównej, pochodzące z różnych stron świata.
Ser to doskonały przewodnik podczas towarzyskich spotkań z deską serów i poszukiwań kulinarnych w czasie podróży, oraz fantastyczny prezent na każdą okazję.
Galette bretonne
naleśnik gryczany z serem gruyère, szynką i jajkiem. Przepis z książki Ser
na 10 naleśników
1 jajko
250 g mąki gryczanej
700 ml wody, w tym 350 ml wody gazowanej
1/2 łyzeczki soli
5 plastrów szynki – najlepiej francuskiej
200 g startego gruyère
szypiorek
10 jajek
olej słonecznikowy do smażenia
sól i pieprz do smaku
W misce ubić jajko. Dodać mąkę i wyrabiać ciasto, stopniowo dodając wodę, wsypać sól. Ciasto powinno być płynne. Odstawić je na godzinę w temperaturze pokojowej.
Szynkę pokroić w paski, ser strzec na tarce o dużych oczkach, posiekać szczypiorek. Jajka i wszystkie składniki musza mieć temperature pokojową.
Rozgrzać olej na patelni i zebrać nadmiar ręcznikiem papierowym. Nasączony ręcznik wykorzystamy do natłuszczania patelni przed smażeniem kolejnych naleśników.
Na rozgrzaną paletnię wylać porcje ciasta i smażyć prze minutę, następnie odwrócić naleśnik. Wyłożyć szynkę, wbić jajko, dodać ser, szczypiorek i posypać solą i pieprzem. Smażyć, aż białko jajka się zetnie. Złożyć boki naleśnika do środka i podawać.
Ser. Dojrzewajacy przewodnik dla koneserów, Carolina Pietyra & Kamil Wernicki, Wydawnictwo Znak, Kraków 2022
To musi być przepyszna propozycja. Chętnie zwrócę uwagę na ten naleśnik.
Pojedztam, jest pysznie. Polecam.
Książka jest rewelacyjna, też ją mam Naleśników gryczanych jeszcze nie robiłam
Cztery fajery, a to klasyczne danie z Francji. Warto spróbować.
Nadzienie naleśnika z pewnością musi być bardzo smaczne.
Paulina, całość jest bardzo smaczna. Koniecznie spróbuj.
Już się cieszę na lekturę tego przewodnika 🙂 A naleśnik bretoński chętnie przygotuję. Z takimi dodatkami to uczta dla podniebienia.
Marzena, to świetna książka dla miłośników sera.
A naleśnik jest klasyką we Francji.
Jestem wielbicielką serów, więc chętnie zakupię taki przewodnik. Naleśnik bretoński wygląda niewykle smacznie 🙂
Edyta, to świetnie. Bardzo Ci polecam. Naleśnik koniecznie zrób.
To muszę kupić te książę 🙂 takie naleśniki to mój mąż pokocha, bo wyglądają obłednie 🙂
Aniu, dobry plan. Naleśniki są super i warto je przygotować.
nie jestem wielką fanką serów, ale to chyba dlatego, że nie miałam okazji poznać ich w bardziej wyszukanych daniach
Karolina, sery to wspaniałe doznania smakowe. Warto je poznawać małymi krokami.
Niezłe naleśnikowe combo 😉 jednak, kto nie eksperymentuje, ten nie odkrywa nowych doznań kulinarnych 😉
Bielecki, tak naprawdę to nic odkrywczego. Warto spróbować.
Nie mam tej książki, ale zapowiada się rewelacyjnie. Powiedz mi czy przypadkiem są tam przepisy bardzo bardzo proste czy mocno skomplikowane?
Kasiu, książka jest świetnym kompendium wiedzy o serach, a przepisy nie są skomplikowane. Raczej proste.
Aniu – skorzystałam z tego przepisu, wyszły super naleśniczki 🙂
Cztery fajery, jestem tego pewna!
Naleśniki wyglądają znakomicie i pewnie smakują rewelacyjnie.
A książka ciekawie się zapowiada. Pozdrawiam
Kamila, te naleśniki często jemy na śniadanie. Książka jest naprawdę bardzo ciekawa.
Naleśnik wygląda przepysznie. 🙂 Zbyt rzadko jadam wytrawnie, chyba dlatego, że brakuje mi pomysłów.
Moniko, pomysł już masz. Koniecznie zrób.
Mniam, jaka pyszna propozycja. Naleśnik gryczany uwielbiam a nadzienie do niego to poezja smaku
Dżemdżus, bardzo polecam. Jest przepyszny.
Wygląda przepyszne, danie idealnie nadaje się zarówno na śniadanie, jak i na obiad. Gdy tylko kupię nową kuchenkę gazową to na pewno wypróbuję Pani przepis 🙂 Póki co pozostaje mi jedzenie na mieście do czasu zakupu nowego sprzętu. Pozdrawiam.
Sandro, kiedy będziesz mogła, koniecznie przygotuj ten pyszny naleśnik.
Chyba zacznę kupować książki kucharskie. Naleśniki prezentują się smacznie i zdrowo.
Sylwio, niektóre warto kupować. Naleśnik jest przepyszny.
Nie no smakowicie to wszystko wygląda, szkoda ze ja nie mam talentów do pieczenia i gotowania
kasiu, na pewno masz, tylko jeszcze tego nie odkryłaś.