Naleśnik gryczany z serem gruyère, szynką i jajkiem. Elementarz sera

 

Czy znasz serowy savoir-vivre i wiesz jak poruszać się w świecie serów?
Właśnie ukazał się pierwszy polski przewodnik europejskich serów. Nakładem Wydawnictwa Znak, autorstwa Caroliny Pietyry i Kamila Wernickiego – Ser. Dojrzewający przewodnik dla koneserów.
Ten atlas serów europejskich i przewodnik po ich historii, ucieszy każdego kto chce dowiedzieć się jak serwować i degustować sery, jak dobrać do nich wino i dodatki. Ale też jak sery kroić i przechowywać.
W książce znajdziesz 40 przepisów na dania z serem w roli głównej, pochodzące z różnych stron świata.
Ser to doskonały przewodnik podczas towarzyskich spotkań z deską serów i poszukiwań kulinarnych w czasie podróży, oraz fantastyczny prezent na każdą okazję.

 

 

Galette bretonne
naleśnik gryczany z serem gruyère, szynką i jajkiem. Przepis z książki Ser
na 10 naleśników
1 jajko
250 g mąki gryczanej
700 ml wody, w tym 350 ml wody gazowanej
1/2 łyzeczki soli

5 plastrów szynki – najlepiej francuskiej
200 g startego gruyère
szypiorek
10 jajek
olej słonecznikowy do smażenia
sól i pieprz do smaku

W misce ubić jajko. Dodać mąkę i wyrabiać ciasto, stopniowo dodając wodę, wsypać sól. Ciasto powinno być płynne. Odstawić je na godzinę w temperaturze pokojowej.

Szynkę pokroić w paski, ser strzec na tarce o dużych oczkach, posiekać szczypiorek. Jajka i wszystkie składniki musza mieć temperature pokojową.

Rozgrzać olej na patelni i zebrać nadmiar ręcznikiem papierowym. Nasączony ręcznik wykorzystamy do natłuszczania patelni przed smażeniem kolejnych naleśników.

Na rozgrzaną paletnię wylać porcje ciasta i smażyć prze minutę, następnie odwrócić naleśnik. Wyłożyć szynkę, wbić jajko, dodać ser, szczypiorek i posypać solą i pieprzem. Smażyć, aż białko jajka się zetnie. Złożyć boki naleśnika do środka i podawać.

Ser. Dojrzewajacy przewodnik dla koneserów, Carolina Pietyra & Kamil Wernicki, Wydawnictwo Znak, Kraków 2022

32 thoughts on “Naleśnik gryczany z serem gruyère, szynką i jajkiem. Elementarz sera

  1. To musi być przepyszna propozycja. Chętnie zwrócę uwagę na ten naleśnik.

  2. Książka jest rewelacyjna, też ją mam Naleśników gryczanych jeszcze nie robiłam

  3. Nadzienie naleśnika z pewnością musi być bardzo smaczne.

  4. Już się cieszę na lekturę tego przewodnika 🙂 A naleśnik bretoński chętnie przygotuję. Z takimi dodatkami to uczta dla podniebienia.

  5. Jestem wielbicielką serów, więc chętnie zakupię taki przewodnik. Naleśnik bretoński wygląda niewykle smacznie 🙂

  6. To muszę kupić te książę 🙂 takie naleśniki to mój mąż pokocha, bo wyglądają obłednie 🙂

  7. nie jestem wielką fanką serów, ale to chyba dlatego, że nie miałam okazji poznać ich w bardziej wyszukanych daniach

  8. Niezłe naleśnikowe combo 😉 jednak, kto nie eksperymentuje, ten nie odkrywa nowych doznań kulinarnych 😉

  9. Nie mam tej książki, ale zapowiada się rewelacyjnie. Powiedz mi czy przypadkiem są tam przepisy bardzo bardzo proste czy mocno skomplikowane?

    • Kasiu, książka jest świetnym kompendium wiedzy o serach, a przepisy nie są skomplikowane. Raczej proste.

  10. Aniu – skorzystałam z tego przepisu, wyszły super naleśniczki 🙂

  11. Naleśniki wyglądają znakomicie i pewnie smakują rewelacyjnie.
    A książka ciekawie się zapowiada. Pozdrawiam

  12. Naleśnik wygląda przepysznie. 🙂 Zbyt rzadko jadam wytrawnie, chyba dlatego, że brakuje mi pomysłów.

  13. Mniam, jaka pyszna propozycja. Naleśnik gryczany uwielbiam a nadzienie do niego to poezja smaku

  14. Wygląda przepyszne, danie idealnie nadaje się zarówno na śniadanie, jak i na obiad. Gdy tylko kupię nową kuchenkę gazową to na pewno wypróbuję Pani przepis 🙂 Póki co pozostaje mi jedzenie na mieście do czasu zakupu nowego sprzętu. Pozdrawiam.

  15. Chyba zacznę kupować książki kucharskie. Naleśniki prezentują się smacznie i zdrowo.

  16. Nie no smakowicie to wszystko wygląda, szkoda ze ja nie mam talentów do pieczenia i gotowania

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *