2-4 dzwonka łososia atlantyckiego
sól i pieprz
oliwa Ev do smażenia
200 g pieczarek
1 szalotka
1 ząbek czosnku
1 łyżka oliwy
50 ml białego wina
50 ml śmietany kremówki
50 ml wody
1 łyżeczka zielonego pieprzu
gałązki tymianku
grzanki do podania
Łososia myje, osuszam, posypuję solą i pieprzem i rumienię na oliwie z obu stron. Odstawiam.
Szalotkę i czosnek drobno siekam. Pieczarki kroję na plasterki. Na patelni rozgrzewam oliwę i podsmażam pieczarki na złoto, dodaję szalotkę i czosnek i podsmażam, mieszając. Wlewam wodę i śmietanę, mieszam i gotuję na patelni, aż sos zgęstnieje. Dodaję listki tymianku, zielony pieprz i sól. Teraz wlewam wino, mieszam i kładę łososia. Gotuję razem kilka minut i podaję z grzankami i winem.
Oj Ania, jak możesz mnie tak kusić, uwielbiam ryby i chętnie bym się wprosiła na tego łososia
Cztery fajery, oj możesz szybko go zrobić. Polecam.
Przepis w sam raz dla mnie! Uwielbiam ryby, a ponieważ mieszkam nad oceanem mam dostęp do świeżych ryb codziennie. Twój przepis na pewno wypróbuję, bo wygląda przepysznie 🙂
Edyta, bardzo się cieszę. Na pewno będzie Ci smakowało.
Od oceanu dzieli mnie kilka kilometrów, więc często rozkoszuje się świeżutkim łososiem 🙂
Wędrówki po, mnie też. Mam cały ocean w sklepie.
Wygląda obłędnie. Może moja rodzinka przekona się do łososia
Iwona, oj warto. Pyszności.
Miłośnicy ryb na pewno będą zachwyceni z przepisu 🙂
blogierka, są zachwyceni.
Ależ on apetycznie wygląda, jem!
Kamila, zapraszam.
Na łososia nie musisz mnie namawiać dwa razy, kocham ryby a tą szczególnie. Milusie zestawienie smaków , mam wszystko w lodowce, pójdę tylko po łososia i dziś kolejny obiadek na podstawie Twojego przepisu.
Pysznie dziękuje 🙂
Violu, bardzo się cieszę. Miło mi, że kolejny mój przepis będzie u Ciebie w kuchni.
Mega apetycznie się prezentuje ten łosoś! 🙂
Candy Pandas, dziękuję.
Witam, kuszące danie, ale mam 2 pytania – jaką śmietanę dodajemy – słodką kremówkę? i czy ten piękny kolor sosu jest od zielonego pieprzu?
pozdrawiam
Bożeno, tak, kremówkę. Już uzupełniłam.
Kolor pewnie trochę od pieprzu i od wina. Pozdrawiam
Smakowicie przyrządzony łosoś. Gdy dostanę dobrą rybę, będę wiedzieć co zrobić.
Pozdrawiam serdecznie 🙂
Mileno, bardzo się cieszę. Smacznego.
Pięknie wygląda ten łosoś! Następnym razem, gdy będę miała tę rybę przygotują ją w ten sposób!
Codzienne gotowanie, polecam, jest przepyszny.
Pyszny łosoś 😉
Jak się całować, polecam spróbować.
Apetyczny łosoś z pieczarkami 😉
Jak się całować, bardzo pyszny.
Pięknie się prezentuje ta potrawa. Z chęcią bym spróbowała
Milena, to jest pyszne. Polecam zrobić.
Fantastycznie wygląda, uwielbiam łososia i ten sposób podania już ustawiłam w kolejce kiedy tylko łosoś wpadnie w moją sieć 🙂
Dżemdżus, to fantastycznie. Niech Ci smakuje.