Niech nam się upiecze!
Kiedy pieczemy?
W weekend 18, 19 i 20 lutego
Kiedy publikujemy?
W poniedziałek 21 lutego o 20.00
Fastenwähe
przepis i zdjęcia Streusel
12 sztuk
ciasto
500 g białej mąki pszennej (typ 400)
10 g soli
10 g ekstraktu słodowego
18 g świeżych drożdży
300 g mleka pełnego (3,5% tłuszczu )
170g masła, zimnego
do posmarowania
15 g żółtka
10 g mleka pełnego (3,5% tłuszczu)
dekoracja
5 g soli morskiej gruboziarnistej
5 g kminku w całości
Do miski robota kuchennego wsyp białą mąkę, sól i ekstrakt słodowy, dodaj świeże drożdże i dodaj zimne mleko. Wyrabiaj składniki przez 5 minut, aż połączą się w ciasto (robot kuchenny: prędkość 1).
Dodaj zimne masło i dalej wyrabiaj przez 5 minut (robot kuchenny: poziom 1).
Zwiększ prędkość o jeden stopień i wyrabiaj ciasto przez kolejne 5 minut, aż ciasto będzie miękkie (robot kuchenny: prędkość 2).
Następnie przykryj ciasto i pozostaw je w misce robota kuchennego na 1 godzinę w temperaturze pokojowej.
Ciasto podziel na dwanaście kawałków (ok. 80 g każdy), uformuj z nich długie bułeczki o zaostrzonych końcach i ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia . Posyp pergamin mąką.
Kawałki ciasta przykryj i odstaw na 30 minut w temperaturze pokojowej, a następnie włóż do lodówki na kolejne 30 minut.
Rozgrzej piekarnik do 230 stopni – grzanie górne i dolne.
Ułóż kawałki ciasta na dwóch blachach wyłożonych papierem do pieczenia, lekko je spłaszcz dłonią i użyj łopatki do raclette o szerokości ok. 5 cm (mała skrobaczka, której używasz do zeskrobywania sera z patelni do raclette), aby pokroić kawałki ciasta – nacięcia (szkic A) tak, aby ciasto było przekrojone do końca.
Wymieszaj żółtka i mleko , posmaruj ciasto i pozostaw bez przykrycia w temperaturze pokojowej na 15 minut.
Bułki posmaruj po raz drugi i rozdziel nacięcia (szkic B). Następnie posyp kawałki ciasta gruboziarnistą solą morską i kminkiem. Umieść jedną blachę na najniższej półce piekarnika, drugą na najwyższej i piecz przez około 7 minut.
Zamień górną tacę z dolną dolną i piecz bułki przez kolejne 7-10 minut, aby były złociste i lekko chrupiące.
Pozostaw do ostygnięcia na ruszcie.
Jeśli wyrabiasz ciasto ręcznie, od samego początku dodaj masło wraz ze wszystkimi innymi składnikami.
Jeśli nie masz pod ręką szpatułki do raclette, możesz znaleźć coś podobnego w swojej szafce kuchennej lub możesz użyć noża do cięcia.
Po upieczeniu zdecydowanie należy uzbroić się w cierpliwość i poczekać, aż bułki całkowicie ostygną. Wtedy smakują jeszcze lepiej.
Aniu, świetne bułki
Aniu ten ekstrakt to takie coś może być ?
https://allegro.pl/oferta/ekstrakt-slodowy-jasny-0-5kg-super-jakosc-10803201153
Alu, pewnie, że może. Piecz.
Pięknie wyglądają!
Zufik, i jakie pyszne.
Bułeczki smakowicie wyglądają i ciekawy kształt. 🙂
Edyta, zapraszamy do wspólnego pieczenia.
Piekę, a publikacja w poniedziałek 21?
Kamila, super. Poprawiłam daty, dziękuję za czujność.
Takie bułeczki to jest coś. Będę musiała się podszkolić w wypiekach.
Łucja, to żadna filozofia. Proste i bardzo przyjemne.
Pieczemy !!! zwłaszcza, że ekstraktu słodowego mam duży zapas 🙂
Guciu, fantastycznie.
Takie bułeczki idealne na śniadanie
Paulina, idealne.
Pewnie mi się uda, piekę.
Dorota, zapraszam.
Na śniadanie idealne, i nie tylko…
Wędrówki po…, nie tylko.
https://ogrodybabilonu.blogspot.com/2022/02/fastenwahe.html
a tu
https://kuchniaalicji.blogspot.com/2022/02/fastenwahe-lutowa-piekarnia-amber.html